Hlavní obsah

Izraelský ministr: Šéf OSN je hrozbou pro světový mír

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Generální tajemník OSN António Guterres ve středu varoval Radu bezpečnosti, že válka mezi Izraelem a teroristickým palestinským hnutím Hamás v Pásmu Gazy „může zhoršit existující hrozby pro mezinárodní mír a bezpečnost“.

Foto: Mike Segar, Reuters

Generální tajemník OSN António Guterres

Článek

Znovu také upozornil, že v Pásmu Gazy hrozí kolaps humanitárního systému, informovaly agentury Reuters a AFP. Izraelský ministr zahraničí Eli Kohen v reakci uvedl, že hrozbou pro světový mír je naopak Guterres.

„Guterresovo úřadování je nebezpečím pro světový mír. Jeho žádost aktivovat článek 99 a výzva k příměří v Gaze jsou podporou teroristické organizace Hamás a vraždění starých lidí, únosů dětí a znásilňování žen,“ napsal ve středu večer Kohen na síti X.

„Každý, kdo podporuje světový mír, musí podporovat osvobození Gazy od Hamásu,“ dodal.

Guterres není způsobilý stát v čele OSN, prohlásil izraelský ministr

Blízký a Střední východ

Guterres se poprvé od nástupu do funkce generálního tajemníka OSN v roce 2017 odvolal na zřídka používaný článek 99 ustavující Charty OSN, který mu umožňuje „upozornit Radu bezpečnosti na jakoukoli záležitost, která podle jeho názoru může ohrozit udržení mezinárodního míru a bezpečnosti“.

Aktivace článku 99 je obecně považována za nejsilnější diplomatický nástroj, jaký má generální tajemník OSN k dispozici, uvedla televize Al-Džazíra.

„Hrozí nám vážné riziko zhroucení humanitárního systému. Situace rychle přerůstá v katastrofu s potenciálně nevratnými důsledky pro Palestince jako celek a pro mír a bezpečnost v regionu,“ uvedl Guterres v dopise patnáctičlenné Radě.

„Takovému výsledku se musíme za každou cenu vyhnout,“ dodal.

Z domovů v Pásmu Gazy uteklo 80 procent lidí

Podle OSN uteklo z domovů v Pásmu Gazy před bombardováním a dalšími vojenskými akcemi izraelské armády 1,87 milionu lidí, tedy víc než 80 procent obyvatel. Mnozí z nich se obávají, že jim nebude povoleno se do domovů vrátit – velká část jich byla navíc zničena.

Zhruba milion z vysídlených se za dva měsíce této války přesunul na výzvy Izraele ze severní části úzkého pobřežního území na jih, izraelská armáda v posledních dnech ale zesílila údery také proti této oblasti, kde svádí těžké boje s příslušníky Hamásu.

„Vzhledem k neustálému bombardování izraelskými ozbrojenými silami a absenci přístřeší či minimálních prostředků k přežití očekávám, že v důsledku zoufalých podmínek brzy dojde k úplnému zhroucení veřejného pořádku, což by znemožnilo i omezenou humanitární pomoc,“ uvedl také Guterres v dopise Radě bezpečnosti.

Cílem izraelské vojenské operace je úplné zničení hnutí Hamás, které v sobotu 7. října zaútočilo na jihu Izraele.

Podle izraelských úřadů zabilo přes 1200 lidí, převážně civilistů. Podle palestinských úřadů v Pásmu Gazy při izraelském bombardování a pozemní operaci izraelské armády zemřelo přes 16 200 lidí.

Izraelská armáda zvyšuje tlak na jihu Pásma Gazy, humanitární situace je tam katastrofální

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám