Hlavní obsah

Izraelské nálety na jihu Libanonu zabily pět členů Hizballáhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tel Aviv / Bejrút

Napětí na hranici mezi Izraelem a Libanonem pokračovalo i v noci na čtvrtek. Íránem podporované hnutí Hizballáh potvrdilo smrt pěti svých členů v obci asi deset kilometrů od hranic; také na této frontě by však od čtvrtka mělo začít platit příměří.

Foto: Leo Correa, ČTK/AP

Jednotka izraelských vojáků u libanonské hranice. Ilustrační snímek

Článek

Při izraelském náletu na jih Libanonu zahynulo pět bojovníků libanonského radikálního hnutí Hizballáh, informovala agentura Reuters s odvoláním na Hizballáh a další tři zdroje. Izraelská armáda v prohlášení uvedla, že její letouny zasáhly infrastrukturu radikálů, o obětech se nezmínila.

Celkový počet bojovníků Hizballáhu zabitých od vypuknutí násilností podél izraelsko-libanonské hranice se zvýšil na 85. Jedním z nich se při izraelském bombardování v noci na čtvrtek stal podle zdrojů agentury AFP i syn předního představitele Hizballáhu.

Izraelci udeřili na Hizballáh

Zahraniční

Izraelské síly uvedly, že její jednotky zasáhly dvě buňky, které střílely na izraelské vojáky nebo se pokoušely vypálit rakety na Izrael. Armáda neupřesnila, na jaké místo útočila.

V hraniční oblasti mezi Izraelem a Libanonem panuje napětí od začátku války mezi Hamásem a Izraelem 7. října. Násilnosti zahájil útok teroristů z palestinského radikálního hnutí Hamás na jižní Izrael, který si podle izraelských údajů vyžádal na 1200 obětí. Během následného izraelského bombardování a při pozemní vojenské operaci přišlo o život v Pásmu Gazy více než 14 000 Palestinců, uvádějí úřady ovládané Hamásem.

Během čtvrtečního dopoledne by měl začít čtyřdenní klid zbraní mezi Hamásem a Izraelem dohodnutý za zprostředkování Kataru, Egypta a USA. Podle zatím nepotvrzených zpráv by se k příměří měl připojit i Hizballáh.

Vůdce Hizballáhu si pochvaluje protiizraelské protesty ve městech na Západě

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám