Hlavní obsah

Izraelské letiště nechalo odletět pasažéra s pistolí v kufru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Na letišti v Budapešti je od pátku zadržován příslušník izraelského letectva, který přiletěl letadlem z Izraele s pistolí v zavazadle. Jeho konečným cílem byly USA. Informoval o tom v pondělí izraelský list Ha’arec. Izraelské mezinárodní letiště u Tel Avivu, odkud muž cestoval, je považováno z hlediska bezpečnostních opatření za nejpřísnější na světě.

Foto: Profimedia.cz

Ben Gurionovo letiště muže odbavilo, přestože měl v zavazadle pistoli.

Článek

Muž měl v Maďarsku přesednout do letadla směřujícího do USA. Podle listu incident znepokojil maďarské i americké bezpečnostní složky.

Izraelec, který cestoval s rodinou, měl v zavazadle pistoli se zásobníkem i náboji. Zbraň měla být nalezena už při běžné kontrole na Ben Gurionově letišti. Izraelec v Budapešti nejdřív popíral, že je zbraň jeho, ale později přiznal, že patří jednomu z jeho příbuzných, který ji zřejmě v zavazadle zapomněl.

Izraelské Ben Gurionovo letiště důvod selhání vyšetřuje. Podle deníku by v případě, kdy by se něco podobného stalo v obráceném směru cesty, Izrael přijal přísná opatření proti letecké společnosti i letišti, které by zbraň nezachytilo.

Mluvčí izraelské letecké dopravy řekl, že zbraň byla v kufru, nikoli v příručním zavazadle, takže letadlo ani lidé na palubě nebyli v ohrožení.

Kdyby se na zbraň přišlo až v USA, mělo by to zřejmě pro Izraelce vážné důsledky. Co s ním udělá Maďarsko, zatím není jasné.

Izrael je signatářem mezinárodní dohody, podle níž musí projít všechna zavazadla před naložením do letadel rentgenovou kontrolou.

Reklama

Výběr článků

Načítám