Hlavní obsah

Izraelské letectvo provedlo největší nálety na Gazu za více než rok

Novinky,
Gaza
Aktualizováno

Izraelské letectvo podniklo v noci na pátek 13 náletů na pásmo Gazy, které ovládá radikální hnutí Hamás. Bylo to vůbec největší útok za více než rok, uvedla BBC. Cílem čtyř náletů bylo města Chán Junís, odkud byla minulý pátek vypálena protitanková střela, která zabila dva izraelské vojáky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Izraelské letectvo podniklo 13 náletů na Gazu Video: Reuters

 
Článek

Izraelské vojenské síly oznámily, že terčem útoků byly továrny, kde se vyrábějí a montují zbraně.

„Izrael nebude tolerovat teroristické aktivity v pásmu Gazy, které ohrožují izraelské občany,“ stálo v prohlášení ministerstva obrany židovského státu.

Izrael už útoky dopředu pohrozil. [celá zpráva]

Hnutí Hamás a svědci sdělili, že útoky mířily na dílny, kde se zpracovávají kovy, na farmy, mlékárnu a na policejní stanice a výcvikové tábory Hamásu.

Nálety si podle palestinských zdrojů nevyžádaly žádné oběti, ale troskami byly údajně lehce zraněny tři děti včetně jednoho novorozence. Večer před nálety rozhazovala izraelská letadla v místech budoucích útoků letáky varující před bombardováním.

Minulý pátek zabila protitanková střela dva izraelské vojáky. [celá zpráva]

Palestinská raketa také zabila 18. března thajského dělníka pracujícího na izraelské farmě. [celá zpráva]

Izraelský úder v pásmu Gazy

Izraelská vojenská operace proti pásmu Gazy začala koncem prosince 2008 a skončila v polovině ledna 2009. Podle palestinských zdrojů si vyžádala životy přes 1400 Palestinců, Izrael hlásil 13 obětí.

Hamás vypověděl 19. prosince příměří, na které přistoupil v létě. Znásobil pak raketové útoky a Izrael na to odpověděl ofenzivou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám