Hlavní obsah

Izraelci zaútočili na syrskou základnu

Aktualizováno

Za útokem na vojenskou základnu syrské armády u města Latákíja z tohoto týdne je podle televize CNN izraelské letectvo. Stejnou informaci přinesl i zpravodajský server al-Arabíja. Podle nejmenovaného zdroje byla terčem útoku dodávka raket a dalšího vybavení, které měly údajně mířit k radikálnímu libanonskému hnutí Hizballáh.

Foto: Profimedia.cz

Izraelská stíhačka F-16 v Negevské poušti. Ilustrační snímek

Článek

Útok měl mířit na rakety země-vzduch typu SA-8 a dva cíle byly údajně zničeny, uvedl izraelský server Haaretz.

Druhý kanál izraelské televize informoval, že cílem útoku byl údajně vysoce moderní syrský systém protivzdušné obrany. Satelitní snímky oblasti útoku podle agentury DPA ukázaly baterii ruských raket typu S-125 Něva.

Kromě toho prý na nich byla vidět baterie raket SA-3 včetně velitelského střediska s radarem ke sledování raket a jejich cílů. Zaznamenané rakety mají podle zprávy izraelské televize dolet 35 kilometrů a mohly by nést hlavice o váze 70 kilogramů.

Informace, kdy přesně k náletu mělo dojít, se rozcházejí. Některé zprávy zmiňují čtvrtek, jiné pak středu.

Nezisková organizace Syrian Observatory for Human Rights uvedla, že na letecké základně poblíž města Latákíja bylo ve středu zaznamenáno několik výbuchů. Příčina explozí ale nebyla známá. Není ani jasné, jestli při útoku někdo zemřel.

Izraelská armáda k incidentu nezveřejnila žádné informace. Nebyl by to ale první podobný útok na syrském území, který by mířil na dodávky zbraní, které se měly dostat do rukou bojovníků z hnutí Hizballáh.

Reklama

Výběr článků

Načítám