Hlavní obsah

Izrael usvědčuje ze zabití jaderného fyzika logo na zbrani, tvrdí íránská televize

Právo, brw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na místě vraždy íránského jaderného fyzika Mohsena Fachrízádeha se našly zbraně „s logem a označením izraelské vojenské výroby“. Oznámila to v pondělí íránská televize Press TV s tím, že vědce zabila palba ze zbraně ovládané přes satelit. Izrael ale stále trvá na tom, že neví, kdo je za vraždu Fachrízádeha odpovědný.

Foto: Wana News Agency, Reuters

Pohřební procesí se zabitým vědcem.

Článek

Podle agentury Fars byl zabit z dálkově ovládaného kulometu připevněného na střeše nissanu parkujícího asi 150 metrů od místa činu. „Celá akce se odehrála bez přítomnosti jediného útočníka,“ sdělil Fars. To ale odporuje dřívějším informacím, podle nichž fyzika zabilo ozbrojené komando, které mělo logistickou podporu asi pěti desítek lidí.

Útok přišel ve chvíli, kdy doprovodné auto, které jelo za vědcovým obrněným vozem, ho předjelo, aby zajistilo bezpečnost zbytku trasy, upřesnil Fars. Vzápětí se ozvala střelba. Fachrízádeh prý vystoupil, protože se domníval, že hluk souvisí s poruchou auta nebo s kolizí. Vtom ale začal pálit kulomet na nissanu. Fyzik stejně jako jeho osobní strážce byl dvakrát zasažen. Obrněné auto po výstřelech explodovalo.

Splnil si sen zemřít jako mučedník, řekla vdova po zavražděném fyzikovi

Blízký a Střední východ

Na ministerstvu obrany v Teheránu se v pondělí konal smuteční obřad za Fachrízádeha. Dostavily se na něj špičky íránského režimu i revolučních gard včetně Esmáíla Kaaního, velitele expedičních oddílů al-Kuds, jimž by slibovaná odveta za zabití vědce, podle íránských médií třeba útok na izraelskou Haifu, nejspíš příslušela. Odpověď Teheránu ale zatím není jasná.

Teherán „nehodlá padnout do léčky“

Prezident Hasan Rúhání sice pohrozil „odvetou v pravý čas“, zároveň ale prohlásil, že Írán nehodlá „padnout do léčky, kterou Izrael nastražil“. Írán tedy nejspíš nebude chtít před nástupem nového amerického prezidenta Joea Bidena ohrozit naději na uvolnění napětí. „Nechceme uzavřít přátelství, chceme pouze snížit zbytečné napětí a nepřátelství,“ nechal se slyšet Mohammad Džavád Zaríf, šéf íránské diplomacie.

Do regionu ale nyní míří Jared Kushner, zeť a poradce dosluhujícího prezidenta Donalda Trumpa, tvrdého odpůrce Íránu. Má navštívit Katar a Saúdskou Arábii.

Zatímco první místo je spojováno s jednáním o míru v Afghánistánu, v Saúdské Arábii může mít hlavní slovo v americké delegaci Brian Hook, který má na starosti záležitosti kolem islámské republiky.

Írán obvinil Izrael z vraždy významného jaderného fyzika

Svět

Uvidí se také, co v Rijádu předminulý víkend dohodl ministr zahraničí Mike Pompeo a jaký význam měla návštěva izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, o níž informovala média, ale Izrael ji ofi-ciálně nepotvrdil a Saúdská Arábie popřela.

Reklama

Výběr článků

Načítám