Hlavní obsah

Splnil si sen zemřít jako mučedník, řekla vdova po zavražděném fyzikovi

Novinky, jem
Teherán

Vdova po zavražděném íránském fyzikovi Mohsenovi Fachrízádehaovi v televizi prohlásila, že se toužil stát mučedníkem, a přání se mu splnilo. Na Fachrízádeha, který patrně vedl íránský program jaderných zbraní, byl v pátek u Teheránu spáchán atentát. Íránci z útoku obviňují Izrael. Židovský stát tradičně mlčí.

Foto: Profimedia.cz

Vdova po zavražděném íránském fyzikovi Mohsena Fachrízádeha prohlásila, že se toužil stát mučedníkem, a přání se mu splnilo. Její identita nebyla zveřejněna. Na snímku rozloučení se zavražděným fyzikem v jedné z teheránských mešit.

Článek

„Chtěl zemřít mučednickou smrtí a jeho přání se splnilo. V jeho šlépějích ale půjdou tisíce dalších,“ prohlásila podle britského serveru The Daily Mail nejmenovaná vdova po jaderném vědci v íránské státní televizi.

Zavražděnému fyzikovi se v sobotu dostalo rozloučení se státními poctami. Jeho tělo bylo vystaveno v jedné z teheránských mešit v rakvi zahalené do íránské vlajky. Pomodlil se u ní íránský ministr spravedlnosti Ibrahím Rajsí, další vrcholní představitelé slíbili pomstu Izraeli.

Foto: Profimedia.cz

Pohřeb Mohsena Fachrízádeha v Teheránu

Írán obvinil Izrael z vraždy významného jaderného fyzika

Svět

Izrael své zahraniční akce nekomentuje

Židovský stát se k odpovědnosti nepřihlásil ani nevyjádřil. To ale v případech, kdy v zahraničí zlikviduje pro něj nebezpečné cíle, nedělá nikdy. A íránský jaderný program i jeho činitelé pro Izraelce bezesporu cílem jsou. Připisují se jim proto vraždy několika íránských jaderných odborníků z minulosti, byť důkazy chybí.

Útok na auto s vědcem a jeho ochrankou se odehrál v pátek ve městě Ábsard východně od Teheránu. Svědci nejprve slyšeli výbuch a pak střelbu. Kromě Fachrízádeha byli zraněni i jeho strážci.

Vědec podlehl zraněním po převozu do nemocnice. Na sociálních sítích se objevily snímky nissanu s prostříleným čelním sklem a také krvavé skvrny v jeho okolí. Agentura AP napsala, že útok nesl znaky pečlivě naplánovaného přepadení ve vojenském stylu.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Místo útoku v Teheránu

Diplomaté ve varu

Írán v reakci na útok vyzval Radu bezpečnosti OSN, aby vraždu odsoudila a podnikla kroky proti pachatelům. Íránsky vyslanec u OSN rovněž upozornil, že Teherán si vyhrazuje právo podniknout „veškerá nezbytná opatření”.

Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí navíc pohrozil odvetou a dodal, že práce na jaderném programu bude pokračovat.

Foto: Wana News Agency, Reuters

Íránský jaderný fyzik Mohsen Fachrízádeh

Íránský prezident Hasan Rúhání z činu obvinil Spojené státy a Izrael. „Bezohledné ruce globální arogance, jejímž žoldákem je uzurpátorský sionistický režim, jsou potřísněny krví syna tohoto národa,” uvedl Rúhání v prohlášení, které zveřejnil jeho úřad. Íránští politici výraz „globální arogance” používají pro Spojené státy a termín „uzurpátorský sionistický režim” pro Izrael.

Smrt Fachrízádeha by mohla vyvolat konfrontaci mezi Íránem a jeho protivníky v posledních týdnech vlády amerického prezidenta Donalda Trumpa, upozornila agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám