Hlavní obsah

Izrael se Turecku za mrtvé z námořního incidentu neomluví

Jeruzalém

Izrael se neomluví Turecku za květnový útok izraelských komand na flotilu vesměs tureckých aktivistů s humanitární pomocí Gaze, který stál životy devíti tureckých občanů. Následkem toho ustrnuly izraelsko-turecké rozhovory o zlepšení vzájemných vztahů na mrtvém bodě, sdělil v pondělí izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Foto: Emrah Dalkaya, Reuters

Turecká loď Mavi Marmara vezoucí aktivisty a materiál pro Gazu

Článek

"Oni chtějí omluvu a my se samozřejmě omluvit nechceme. Jsme připraveni vyjádřit politování, což už jsme udělali, nad ztrátami životů, a tak dále," řekl Netanjahu v rozhovoru pro izraelskou televizní stanici Channel 10.

Izraelský premiér zdůraznil, že jeho vládě záleží především na ochraně životů izraelských vojáků a jejich velitelů. Turecká strana prý musí uznat, že Izrael nejednal se špatným úmyslem a že vojáci museli jednat v sebeobraně.

Izraelský ministr zahraniční Avigdor Lieberman již v neděli prohlásil, že jeho země se za operaci neomluví. Místo toho by se podle něj mělo naopak omluvit Turecko za "podporování teroru", protože humanitární flotila a militantní hnutí Hamás v Palestině a libanonský Hizballáh byly financovány ze stejných zdrojů.

Zásah vyvolal diplomatickou roztržku

Do Istanbulu se v neděli vrátila turecká loď Mavi Marmara, která se spolu s flotilou pěti dalších plavidel s humanitárním nákladem pokusila v květnu neúspěšně prolomit izraelskou blokádu pásma Gazy. Izraelští vojáci právě při zásahu na této lodi usmrtili devět tureckých aktivistů. Izrael pak plavidlo dočasně zabavil.

Incident poznamenal turecko-izraelské vztahy. Turecko, které je členem NATO, do té doby platilo za nejbližšího muslimského partnera židovského státu. Ankara následně stáhla svého velvyslance v Izraeli a usilovala o mezinárodní odsouzení izraelské akce.

Zásah proti plavidlu Mavi Marmara vynesl Izraeli ostrou mezinárodní kritiku. Izrael reagoval výrazným zmírněním pozemní blokády pásma Gazy, námořní blokádu ale ponechal v platnosti.

Blokáda pásma Gazy
Izrael ji vyhlásil v roce 2006 po únosu svého vojáka Gilada Šalita palestinskými radikály z pásma. Zpřísnil ji o rok později, kdy se vlády v pásmu Gazy násilím zmocnilo hnutí Hamás.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám