Hlavní obsah

Izrael požádal USA a Evropu, aby podpořily Mubáraka, píše tisk

Jeruzalém

Izrael zaslal Spojeným státům a evropským zemím důvěrnou žádost, aby podpořily stabilitu egyptského režimu Husního Mubaraka, který čelí masovým protestům. Napsal to v pondělí izraelský deník Haarec.

Foto: Profimedia.cz

Egyptský prezident Husní Mubárak

Článek

Izraelští činitelé v žádosti zdůrazňují, že je v zájmu Západu a celého Blízkého východu zachovat stabilitu v Egyptě, napsal deník. Dodal, že z tohoto důvodu Izrael vybídl Západ, aby zbrzdil veřejnou kritiku Husního Mubáraka.

Text byl podle deníku odeslán koncem minulého týdne. Izraelský vojenský rozhlas, který zprávu převzal, dospěl k závěru, že tato iniciativa je kritikou Spojených států a evropských zemí, které už Mubarakův režim nepodporují.

Mluvčí premiéra Benjamina Netanjahua odmítl informace potvrdit.

Až dosud izraelští činitelé vlnu protestů v Egyptě nekomentovali a Netanjahu nařídil svým ministrům, aby se zdrželi prohlášení. Izraelský premiér v neděli pouze konstatoval, že židovský stát chce s Egyptem zachovat mírové vztahy a že si přeje regionální stabilitu a bezpečnost.

"Mír s Egyptem trvá více než tři desetiletí. Naším cílem je, aby pokračoval," řekl Netanjahu.

Egypt uzavřel v roce 1979 mírovou dohodu s Izraelem výměnou za stažení ze všech egyptských území dobytých izraelskou armádou za války v červnu 1967. Izrael se stáhl v roce 1982.

Tento mír je sice považován za "studený" a omezuje se na diplomatické vztahy, ale odolal dvěma válkám v Libanonu v roce 1982 a v roce 2006 a dvěma palestinským povstáním v letech 1987 a 2000. Nenarušilo ho ani zablokování mírových jednání mezi Izraelem a Palestinci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám