Hlavní obsah

Obama vyzval Mubaraka k demokratickým reformám

Washington

Americký prezident Barack Obama vyzval v pátek svého egyptského prezidentského kolegu Husního Mubaraka, aby podnikl konkrétní opatření ve prospěch politických reforem, aby splnil své sliby a aby se neuchyloval k násilí vůči demonstrantům nepřátelským jeho režimu.

Foto: Reuters

Prezident Barack Obama

Článek

"Chci jasně apelovat na egyptské úřady, aby se zdržely použití síly proti pokojným demonstrantům," řekl Obama poté, co s Mubarakem asi půl hodiny telefonicky hovořil. "Egyptský lid má práva, která jsou univerzální. Ta zahrnují právo na klidná shromáždění, právo se svobodně vyjadřovat a možnost vybrat si svůj vlastní osud, na tom jsou postavena lidská práva," řekl americký prezident.

Obama naznačil, že požádal egyptského prezidenta, aby splnil sliby, které Egypťanům dal ve svém televizním projevu. "Řekl jsem mu, že má odpovědnost dát smysl svým slovům. Řekl jsem mu, aby podnikl konkrétní opatření ke splnění jeho slibů," dodal Obama.

Mubarak v televizním projevu po masových protestech, jež za desetiletí jeho autoritářské vlády nemají obdobu, slíbil demokratické reformy a oznámil rozpuštění vlády. Mubarak také bránil policejní síly, které proti demonstrantům brutálně zasáhly, a v projevu nenabídl, že by odstoupil, jak demonstranti požadovali. Podle agentury AP Obama nijak Mubaraka nevyzýval, aby to udělal, jen zdůraznil potřebu reforem.

Reklama

Výběr článků

Načítám