Hlavní obsah

Izrael nabídl provizorní mírovou dohodu, Palestinci odmítají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Pokud se zástupci izraelského státu a palestinské samosprávy neshodnou v základních bodech mírových rozhovorů, mohla by situaci vyřešit provizorní mírová dohoda. Tuto možnost v pondělí připustil izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Palestinci ale tuto variantu odmítají.

Foto: Jim Hollander, Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Článek

"Pokud se dostaneme do slepé uličky ohledně (výstavby ve východní části) Jeruzaléma a uprchlíků, východiskem by potom mohla být provizorní dohoda," uvedl Netanjahu v rozhovoru pro izraelskou televizní stanici Channel 10.

Podle tiskových agentur tak izraelský premiér poprvé připustil další možnost, jak rozhýbat zadrhnuté mírové rozhovory. Provizorní dohoda by tak mohla být alternativou ke kompexnímu ujednání, které prosazují Spojené státy.

Izraelsko-palestinské mírové rozhovory byly obnoveny v září. Po necelém měsíci byly ale přerušeny kvůli sporům o výstavbu v osadách na území, které si nárokují Palestinci jako základ svého budoucího státu.

Možnost provizorní dohody v neděli naznačil i izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman. [celá zpráva]

Podle hlavního palestinského vyjednávače Saíba Irikáta ale tato možnost není příliš reálná.

Reklama

Související články

Izrael umístí k pásmu Gazy novou zbraň

Izrael rozmístí na hranici s palestinským pásmem Gazy tanky s novým obranným systémem, protože palestinští radikálové proti němu použili při nedávných útocích...

Výběr článků

Načítám