Hlavní obsah

Izrael umístí k pásmu Gazy novou zbraň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izrael rozmístí na hranici s palestinským pásmem Gazy tanky s novým obranným systémem, protože palestinští radikálové proti němu použili při nedávných útocích poprvé moderní laserem řízené rakety. Informovala o tom ve středu agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Izraelští vojáci

Článek

Podle armády byla mezi raketami, které nedávno dopadly z pásma Gazy do Izraele, laserem naváděná protitanková raketa Cornet. Tuto v Rusku vyráběnou zbraň podle Izraelců do pásma dodal Írán. Je jí vyzbrojen rovněž libanonský Hizballáh, který ji proti Izraeli použil za války před čtyřmi lety. Také Hizballáh je podporován Íránem a v roce 2006 raketami Cornet zničil několik desítek izraelských tanků.

Izraelská armáda považuje vyzbrojení palestinských radikálů Cornety za bod obratu. Zatím používali podomácku vyrobené rakety zbraně nebo rakety dovážené, ale špatně zaměřitelné.

Izraelci teď hodlají podél hranice s pásmem rozmístit systém zvaný Trophy. Je namontován na boku tanku a umí zjišťovat a sestřelit raketu typu Cornet.

I když představitelé izraelské obrany tvrdí, že Palestincům raketu musel dodat Írán, ničím to nepodložili a nevysvětlili ani, jakou cestou by se dostala do pásma Gazy, když na ně Izrael uplatňuje námořní blokádu a kontroluje pozemní přechody do něj. Do letošního zmírnění blokády se mnoho zboží a také zbraně do pásma pašovaly tunely pod hranicí pásma s Egyptem.

Obranný systém Trophy se začal v Izraeli ve velkém vyrábět po válce s Hizballáhem, ale v bojové situaci zatím nebyl vyzkoušen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám