Hlavní obsah

Izrael je nádor, který bude odstraněn, prohlásil ajatolláh Chameneí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vyzval v pátek Palestince, aby pokračovali v boji proti Izraeli. Tamní režim označil za nádor, s nímž je třeba bojovat, dokud nebudou Palestinci osvobozeni. Překvapivě také zmínil jejich vyzbrojování. Jeho výroky, které přišly poté, co izraelská vláda oznámila, že bude jednat o anexi části okupovaného území, Západ odsoudil.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ajatolláh Alí Chameneí

Článek

„Boj za osvobození Palestiny je povinnost a věc islámské svaté války. Sionistický režim je rakovinný nádor regionu. Dlouhou dobu trvající sionistický virus bude odstraněn,” řekl Chameneí u příležitosti posledního pátku postního měsíce ramadán, který se od ajatolláha Chomejního označuje za mezinárodní den Jeruzaléma, při němž muslimové vyjadřují solidaritu s Palestinci.

„Írán si uvědomil, že jediným problémem palestinských bojovníků je, že nemají přístup ke zbraním. Plánovali jsme s božím vedením a pomocí a rovnováha moci se v Palestině změnila. Dnes může Pásmo Gazy čelit agresi sionistického nepřítele a porazit jej,” uvedl Chameneí. Zatímco podobné výpady íránských představitelů proti Izraeli jsou běžné, veřejná zmínka o íránských dodávkách zbraní Palestincům je podle agentury Reuters neobvyklá.

Konec vládní krize v Izraeli. Parlament schválil Netanjahuovu vládu národní jednoty

Blízký a Střední východ

Ačkoliv palestinské militantní skupiny v Pásmu Gazy, včetně Hamásu a Islámského džihádu, pravidelně hovoří o tom, že mají finanční a vojenskou podporu Íránu, Chameneí dosud veřejně nepotvrdil, že Teherán Palestincům dodává zbraně.

Šéf palestinského Islámského džihádu Zijád Nachala Chameneího prohlášení uvítal slovy „jsme připraveni na dlouhý džihád”. Islámský džihád stojí za většinou raketových útoků na Izrael.

Varování Izraele

Izraelský ministr obrany Benny Ganc uvedl, že Izrael čelí „velkým výzvám v různých arénách. Chameneího prohlášení, že Izrael je 'rakovinným nádorem' to ilustruje lépe než cokoli jiného”. Na Facebooku pak Teherán varoval: „Nenavrhuji nikomu, aby nás zkoušel (...) Budeme připraveni na všechny hrozby, a to všemi způsoby”.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu uvedl, že kdokoliv „vyhrožuje Izraeli zničením se vystavuje podobnému nebezpečí”.

Chameneího slovní útok na Izrael odsoudila Evropská unie i Spojené státy. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo na Twitteru označil výrok íránského duchovního vůdce za „odporný, nenávistný a antisemitský” a doplnil, že není odrazem tolerance většiny íránské společnosti. Podle šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella je Chameneího výpad „neakceptovatelný a představuje zdroj hlubokého znepokojení”.

Sýrie se stala terčem dalšího vzdušného útoku, připsala ho Izraeli

Blízký a Střední východ

Hrozba anexe

Íránské vyjádření ale přišlo poté, co izraelská vláda minulý týden oznámila, že v červenci začne jednat o anexi části okupovaných území. Udělala to v krátce předtím, než si Palestinci připomněli 15. května vyhnání při vzniku Izraele. Napětí od té doby stoupá.

Palestinské vedení ve čtvrtek přerušilo kontakt s americkou Ústřední zpravodajskou službou (CIA) poté, co předseda samosprávy Mahmúd Abbás oznámil, že Palestinci přerušují bezpečnostní koordinaci s USA a Izraelem.

Anexe okupovaných území, které Izrael kontroluje od šestidenní války v roce 1967, je podle mezinárodního práva nezákonná. Izrael chce připojit židovské osady na Západním břehu Jordánu v oblasti, kde měl vzniknout nezávislý palestinský stát. Členské země Evropské unie se 15. května neshodly na plánu potrestat Izrael za případnou anexi části palestinského Západního břehu Jordánu. Část ministrů zahraničí EU navrhovala připravit možné postihy, řada států včetně ČR plán nepodpořila.

Zmocněnec OSN pro Blízký východ Nikolaj Mladenov ve středu vyzval Izrael, aby "přestal hrozit anexemi", a palestinské vedení, aby obnovilo jednání s členy blízkovýchodního kvartetu složeného ze zástupců Spojených států, Ruska, Evropské unie a OSN. Francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian odsoudil izraelský záměr anektovat části Západního břehu Jordánu a doplnil, že Francie spolu s evropskými partnery pracuje na společném akčním plánu k prevenci takového kroku a na odvetných opatřeních pro případ, že by k němu Izrael přistoupil.

Reklama

Výběr článků

Načítám