Hlavní obsah

Islámský stát už cvičí své piloty proudových letadel

Iráčtí piloti, kteří se přidali k Islámskému (IS) státu, cvičí bojovníky Islámského státu v ovládání letadel. Výcvik probíhá na letišti u syrského Halabu. Radikálům se podařilo získat tři nepoškozená proudová letadla. Uvedla to exilová skupina SOHR monitorující lidská práva v zemi.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Dým stoupá ze syrského města Kobani, o které bojují Kurdové s Islámským státem.

Článek

„Mají instruktory, jsou to iráčtí vojáci, kteří byli piloty za vlády Saddáma Husajna. Lidé viděli lety, mnohokrát odstartovali z letiště a pak létali po obloze mimo letiště a vrátili se zpět,“ sdělil ředitel SOHR Rami Abdul Rahmán.

Zatím není známo, kolik iráckých pilotů přeběhlo na stranu Islámského státu. V řadách IS bojují kromě cizinců i bývalí iráčtí vojáci, kteří museli po Saddámově svržení odejít z armády. Působí většinou jako poradci. Bývalí profesionální vojáci poskytují IS vojenské dovednosti a orientaci v iráckém terénu.

Letadla získal Islámský stát, když dobyl letiště u Rakky a Halabu. Může však získat další, protože se přiblížil k letišti mezi Hítem a Hadísou. Panují obavy, že iráčtí vojáci jsou připraveni se vzdát.[celá zpráva]

Foto: David Ryneš, Novinky

Islámský stát v posledních deseti dnech zahájil ofenzívu v provincii Anbár. Panují obavy, že by ji mohl záhy ovládnout celou, že by že kromě postupu u Hítu a Hadísy může zaútočit i na správní středisko provincie Anbár Ramádí. Ve městě byl vyhlášen v pátek zákaz vycházení. Má omezit možnost, že by lidé město opouštěli, nebo o něj přicházeli. Část města od začátku roku ovládají bojovníci Islámského státu.

Foto: Brian Stephen, ČTK/AP

Námořní letoun F/A-18 Super Horent startuje z lodi USS George W. Bush k náletu na Islámský stát.

IS v minulých týdnech dobyl několik lokalit poblíž města, i když v Iráku už měsíc operují vojenská letadla Spojených států a dalších zemí. Spojené státy se podle agentury AFP nedomnívají, že je ohrožen Bagdád, i když tento týden přiznal americký náčelník štábů Martin Dempsey, že do Iráku byly vyslány bitevní vrtulníky AH-64 Apache, aby se sunnitští radikálové nezmocnili letiště u Bagdádu.

Boje u Tikrítu a Bajdží

Podle nejmenovaného zdroje agentury AP se nyní intenzivně bojuje v provincii Saláhaddín u jejího střediska Tikrítu a u ropné rafinerie Bajdží. Irácká vláda uvedla, že se vládním vojskům podařilo při postupu severně a západně od Tikrítu přetnout významnou zásobovací cestu Islámského státu.

Foto: Reuters

Irácké bezpečnostní síly na kontrolním stanovišti v Ramádí

Nálety na Kobani

Naopak u severosyrského Kobani se postup Islámského státu podařilo nejen zastavit, ale konce se kurdským milicím YPG povedlo získat zpět část města. Ve čtvrtek Kurdové dokonce uvedli, že kromě dvou kapes na východě města se bojovníci Islámského státu stáhli z celého města. Nálety pokračovaly i v pátek, zasaženo bylo šest pozic IS na východě města a také na bývalé velitelství kurdských jednotek, jehož se zmocnili bojovníci IS.

Podle Pentagonu je situace v Kobani mimořádně nejistá a město ještě stále může padnout do rukou IS. Mluvčí Pentagonu John Kirby řekl, že Kobani není strategické místo, avšak jeho význam je dán tím, že o ně tak usilovně bojuje IS: „Soustřeďují tam své bojovníky a zdroje a vznikají tam pro nás cíle.”

Nejmenovaný americký představitel AFP řekl, že se vůbec poprvé sešli američtí zástupci se syrskými Kurdy, zřejmě v Paříži.

Reklama

Výběr článků

Načítám