Hlavní obsah

Islámský stát postřílel zajatce v antickém divadle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Radikálové z Islámského státu postříleli v amfiteátru v antické Palmýře skupinu 15 mužů. Uvedla to agentura AP s odvoláním na syrské aktivisty. Izraelský list Ha’arec v souvislosti s obsazením Palmýry varoval, že Islámský stát může obsadit také město Homs.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Historické centrum Palmýry

Článek

Syrští aktivisté uvedli, že patnáct zastřelených bylo obviněno ze spolupráce s režimem Bašára Asada. Radikálové je zabili v troskách antického divadla, kam nahnali obyvatele dívat se na exekuci.

Podle izraelského listu Ha’arec v Palmýře Islámský stát povraždil už 400 lidí.

Další cíl Homs? 

List Ha’arec z dobytí Palmýry vyvodil, že se nyní Islámský stát může pokusit obsadit Homs. Palmýra leží na cestě z Dajr az-Zauru, který IS ovládá delší dobu, právě do Homsu. Do Palmýry vede i silnice z hlavního města samozvaného Islámského státu Rakky.

Obsazení těchto cest brání syrské armádě zásobovat své vojáky v Homsu, protože pod plnou kontrolou má jen cesty na západě země do Latákije.

Ha’arec zmiňuje, že taktikou Islámského státu je právě obsazovat cesty a města, kde se kříží i hraniční přechody, což udělal už loni při obsazování Mosulu.

Podle něj i nedávné ovládnutí iráckého Ramádí a hraničního přechodu mezi Sýrií a Irákem odpovídá této taktice. Nyní drží silnici 1 z Rakky až do Fallúdže, což blokuje postup iráckých vládních sil a šíitských milicí do hloubi provincie Anbár.

Koalice bombardovala silnici z Halabu do Rakky

Koaliční letadla proto podnikla v úterý nálet na silnici spojující syrské město Halab, kde se stále bojuje, s hlavním městem Islámského státu Rakkou. Na ní u hranice provincie Rakka zničila několik vozidel.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Hořící vozidla ukazuje video zveřejněné na sociálních sítích, jehož pravost ale nemohla agentura Reuters ověřit. Video také zachycuje poničenou dopravní stavbu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Následky údajného bombardování v SýriiVideo: Reuters

Koalice vedená Spojenými státy podnikla během úterý 19 náletů na cíle v Iráku a Sýrii. Sedm jich bylo namířeno do syrské provincie Hasaka, která leží východně od Halabu a Rakky. Terčem byly pozice Islámského státu, jeho ropné vrty a velitelství. Další mířily do okolí Ramádí, aby podpořily ofenzívu iráckých sil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám