Hlavní obsah

Islámský stát může vyrábět a používat chemické zbraně, varuje Rusko

Ženeva

Rusko na úterním zasedání ženevské bezpečnostní konference varovalo, že Islámský stát a další teroristické skupiny se snaží získat technické vybavení, aby produkovaly bojové otravné látky. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov proto navrhl schválit mezinárodní smlouvu o boji proti chemickému terorismu, neboť dosavadní konvence o zákazu chemických zbraní k účinnému boji proti teroristům nestačí.

Foto: Ivan Sekretarev, ČTK/AP

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Článek

„Chemický terorismus se ukazuje jako krutá realita dnešní doby,“ varoval podle Svobodné Evropy Lavrov a upozornil, že „je nutné si uvědomit, že Smlouva o zákazu chemických zbraní neřeší plně tento problém“.

„Dosavadní mezinárodní normy přímo nezakazují použití chemických zbraní nestátními subjekty a neoznačují tyto akce za mezinárodní zločin. Doplňovat stávající smlouvy by bylo příliš složité,” vysvětlil ruské stanovisko Lavrov.

Ministr zejména varoval před výbušnou situací na Blízkém východě, kde existuje rostoucí nebezpečí, že bojovníci Islámského státu a dalších teroristických skupin nasadí v bojích chemické zbraně. Podle něj přibývá důkazů, že Islámský stát a další teroristické skupiny používají nejen jedovaté průmyslové chemikálie, jako je chlór, ale i chemické zbraně.

„Tento problém je zvlášť ožehavý na pozadí zpráv o opakovaném použití nejen průmyslových otravných látek, ale i bojových chemických látek islamisty v Sýrii a Iráku,” konstatoval Lavrov.

Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) uvedla loni, že byl v zemi nasazen yperit. Podle listopadové zprávy si vyžádal jednu oběť. [celá zpráva]

Yperit, označovaný podle charakteristického zápachu jako hořčičný plyn, byl používán v některých konfliktech 20. století včetně obou světových válek. Jeho smrtící účinky se projevují především leptáním sliznic.

Podle diplomatických zdrojů byl použit loni v srpnu v bojích o město Marea při střetech vzbouřenců s Islámským státem, ale také při útocích syrské armády na území obsazená vzbouřenci.

Únorová zpráva potvrdila opakované nasazení yperitu. [celá zpráva]

Lavrov varoval, že podobná hrozba nasazení bojových otravných látek se týká i Jemenu a Libye.

Doposud se předpokládalo, že se radikálové zřejmě zmocnili zásob chemických zbraní ze skladů irácké, syrské nebo libyjské armády. Stále častěji se ale objevují spekulace, že Islámský stát yperit vyrábí. [celá zpráva]

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Bojovníků Islámského státu je o tisíce méně, tvrdí USA

Foto: ČTK/AP

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Foto: Profimedia.cz

Čínský kulometčík zasažení za války s Japonskem yperitem

Realistickým a spolehlivým prostředkem by podle Moskvy byla příprava speciální konvence o boji proti aktům chemického terorismu. Tribunou pro vypracování nové dohody by podle Lavrova měla být ženevská Konference o odzbrojení, stálé fórum fungující v rámci systému OSN už od 70. let minulého století.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám