Hlavní obsah

V Sýrii použili radikálové z IS yperit, plyne z vyšetřování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haag

Bojový plyn yperit byl v srpnu použit při útoku na město Marea na severu Sýrie. Plyne to z dosud nezveřejněné 192stránkové zprávy Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW), napsala v pátek BBC. Podle diplomatických zdrojů ho nasadil Islámský stát (IS).

Foto: Profimedia.cz

Srpnové boje o Mareu, kde byl nasazen yperit.

Článek

„Je to poprvé, kdy potvrzujeme použití yperitu v Sýrii,“ uvedl pro AFP zdroj obeznámený se zprávou.

Podle analýzy si útok yperitem zřejmě vyžádal jednu oběť – malé dítě.

Lékaři bez hranic uvedli, že 21. srpna ošetřovali čtyři příslušníky jedné rodiny, kteří měli po útoku minometnými granáty dýchací potíže, svědění kůže a pak se jim na těle objevily puchýře. Právě to je typické pro yperit, který patří mezi zpuchýřující bojové látky.

OPCW v tajné zprávě uvedla, že dospěla k závěru, že „s největší možnou pravděpodobností byly hořčičnému plynu vystaveny nejméně dva lidé“.

Yperit, označovaný podle charakteristického zápachu jako hořčičný plyn, byl používán v některých konfliktech 20. století včetně obou světových válek. Jeho smrtící účinky se projevují především leptáním sliznic.

Organizace neuvedla, kdo plyn nasadil. „Zjistili jsme fakta, ale neurčili jsme, kdo je odpovědný.“ Podle diplomatických zdrojů však byl použit při srpnových střetech Islámského státu s další vzbouřeneckou skupinou, napsala agentura Reuters. Vzbouřenci tvrdili, že granáty byly vypáleny z vesnice, kterou ovládal Islámský stát.

Panují obavy, že nejde o jediný případ použití jedovatých plynů. V srpnu se objevila zpráva, že Islámský stát použil plyn i proti kurdským milicím na severu Sýrie, a vyšetřuje se možný útok yperitem na kurdské pešmergy v Iráku. [celá zpráva]

Zatím není jasné, odkud yperit IS získal. Sýrie oznámila, že své sklady bojových látek nechala zcela zničit včetně devatenácti tun yperitu, což bylo potvrzeno. Podle listu Wall Street Journal si ho ale mohli koupit ještě v době, kdy ho měly syrské jednotky ve výzbroji.

Související téma

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Američtí představitelé však za nejpravděpodobnější považují, že yperit si radikálové sami vyrábějí.

Reklama

Výběr článků

Načítám