Hlavní obsah

Írán testuje finální komponentu pro atomovou bombu

Novinky, rei
Londýn
Aktualizováno

Írán testuje klíčovou finální komponentu pro jadernou bombu. V pondělí to uvedl britský deník The Times s odkazem na tajný zpravodajský dokument, k němuž získal přístup.

Foto: Raheb Homavandi , Reuters

Iránský prezident Mahmúd Ahmadínežád

Článek

Technické dokumenty, na které se Timesy odkazují, popisují užití deuteridu uranu, který podle expertů nemá jiné využití než u jaderné bomby. Deuterid uranu je prý materiál používaný také Pákistánem, od něhož Írán dostal plány.

„I když Írán může tvrdit, že projekt má civilní účely, neexistuje žádné jeho civilní použití. Tohle je velmi zřetelný ukazatel zbrojního úsilí,“ řekl David Albright, předseda Střediska pro vědu a mezinárodní bezpečnost ve Washingtonu.

Poznámky o údajně nejvíce tajném vojenském projektu datují plán čtyřletého testování neutronového spouštěče k iniciování exploze do počátku roku 2007. To samé listu potvrdil i zdroj z jedné asijské zpravodajské služby.

Dokumenty podle Timesů mělo k dispozici několik západní zpravodajských agentur a má ho k dispozici i Mezinárodní agentura pro atomovou energii. 

Jestli Írán pracuje na výrobě zbraní, znamená to, že neexistuje diplomatické řešení.
Mark Fitzpatrick

Teherán opakuje, že jeho jaderný program, který znepokojuje Izrael a Západ, nemá vojenské účely. V září nicméně přiznal, že ve skutečnosti vlastní dvě zařízení na obohacování uranu a nedávno prezident Mahmúd Ahmadínežád oznámil, že jich bude vybudováno dalších deset. O pár dní později doplnil, že Írán začne vyrábět více obohacený uran. [celá zpráva]

O víkendu zase ministr zahraničí Manúčir Mottakí uvedl, že země potřebuje patnáct nových jaderných elektráren k uspokojení svých energetických nároků, ačkoliv má obrovské zásoby ropy a plynu. 

Preventivní úder?

Dokumenty byly v perském jazyce Farsí a britský list si obstaral překlady. Uvedl k nim, že většinou jde o technický popis, ze kterého je nicméně patrná snaha kamuflovat vojenský projekt jako civilně výzkumný.

Důsledky by podle Timesů mohly být opravdu výbušné. Zejména to vzbuzuje otázky o nabídce amerického prezidenta Baracka Obamy do Teheránu k jednání. Zveřejnění dokumentu zvýší tlak na tvrdší sankce OSN vůči Íránu a poskytne další argument zastáncům preventivního úderu mezi izraelskými a americkými jestřáby.

„Nejdrtivější závěr je, že jestliže to začalo v roce 2007, mohl by to být casus belli (incident postačující jako důvod k vyhlášení války). Jestli Írán pracuje na výrobě zbraní, znamená to, že neexistuje diplomatické řešení,“ uvedl k tomu Mark Fitzpatrick z londýnského Mezinárodního institutu strategických studií.

Západní služby tvrdí, že Írán do roku 2003 získal technické know-how k výrobě bomby. Chyběly mu ale nezbytné testy zařízení a dostatek vysoce obohaceného nukleárního materiálu. Západ se domníval, že Írán jaderný program v roce 2003 zastavil a mohl ho obnovit kolem poloviny roku 2007. Dokumenty citované Timesy by mohly být prvním citovaným důkazem, že tomu tak skutečně bylo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám