Hlavní obsah

Írán bude výrabět více obohacený uran

– Teherán
Novinky, Tomáš Reiner

Navzdory mezinárodnímu tlaku na Írán, aby ukončil svůj jaderný program, země své nukleární ambice stupňuje. Poté, co o víkendu Teherán oznámil, že vybuduje dalších deset zařízení na obohacování uranu, ve středu prezident Mahmúd Ahmadínežád uvedl, že bude vyrábět pětinásobně více obohacený materiál.

Foto: Ricardo Moraes, Reuters

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád

Článek

„Prohlašuji zde, že s milostí boží, vyrobí Írán dvacetiprocentní palivo,“ oznámil podle agentury AP Ahmadínežád v Isfahánu. Írán v současnosti obohacuje uran, resp. zvyšuje koncentrace izotopu 235U, na 3,5 procenta. Zvýšení na 20 procent má zajistit palivo pro malý reaktor na lékařský výzkum v Teheránu.

Západ se domnívá, že Írán má v plánu vybudovat jadernou zbraň. Teherán však tvrdí, že jeho program je ryze mírový.

Na jadernou bombu je třeba zvýšit koncentraci zmíněného izotopu uranu na nejméně 90 procent a mít 15 až 30 kilogramů takového materiálu. Režim má nyní k dispozici 1700 kilogramů slabě obohaceného uranu, což je dost na výrobu vysoce obohaceného paliva na dvě jaderné bomby.

Podle Davida Albrighta z washingtonského Institutu pro vědu a mezinárodní bezpečnost, potrvá proces obohacování na 20 procent měsíce. Závěrečná fáze obohacení pro výrobu bomby by ale zabrala už jenom týdny.

Spojené státy a pět dalších velmocí navrhly Teheránu, aby posílal uran do zahraničí, kde bude obohacen pro jeho výzkumný reaktor. To by alespoň dočasně zajistilo, že Írán nebude mít dost materiálu na obohacování pro bombu. Teherán nejprve v říjnu naznačil vůli na dohodu přistoupit, ale později to odmítl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám