Hlavní obsah

Írán stupňuje obohacování uranu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Írán ve svém podzemním jaderném provozu Fordo nainstaloval zařízení, které je schopno rychleji měnit úroveň obohacování uranu. S odkazem na sobotní zprávu Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), do níž měla možnost nahlédnout, o tom píše agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Íránský prezident Ebráhím Raísí

Článek

MAAE ověřila, že Írán ve Fordo začal dodávat plynný hexafluorid uranu obohacený až na pět procent do kaskády 166 odstředivek IR-6 se zařízením, které usnadňuje obohacování uranu na různé úrovně čistoty.

Írán podle zprávy MAAE informoval, že zařízení plánuje využívat k obohacování uranu až na 20 procent, což je méně než na 60 procent, na které obohacuje jinde, píše Reuters.

Írán odstraní kamery, které hlídají jeho jaderný program

Blízký a Střední východ

K výrobě jaderné zbraně je zapotřebí uran obohacený na hodnoty kolem 90 procent. Západní diplomaté nicméně opakovaně vyjádřili obavy ohledně instalace dílů, které mohou usnadnit a urychlit změny úrovně obohacování.

V roce 2015 Írán podepsal se světovými mocnostmi dohodu, jejíž součástí bylo zmírnění protiíránských sankcí výměnou za omezení jaderných ambicí Teheránu a záruky, že Írán nebude vyvíjet jaderné zbraně. Americký prezident Donald Trump ale v roce 2018 od dohody jednostranně odstoupil a sankce proti Íránu obnovil.

Írán, který tvrdí, že jeho jaderný program slouží výhradně mírovým účelům, pak začal dohodu porušovat. Jednání o obnově dohody stagnují.

Reklama

Výběr článků

Načítám