Hlavní obsah

Írán odstraní kamery, které hlídají jeho jaderný program

– Teherán

Írán odpojuje sedmadvacet kamer, které na jeho jaderných zařízeních dohlížely na dodržování mezinárodních úmluv o zákazu obohacování uranu k vojenským účelům. Podle agentury AP na to upozornil šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Mariano Grossi.

Foto: Profimedia.cz

Šéf MAAE Rafael Grossi

Článek

„Takový krok způsobí vážnou komplikaci ve snaze MAAE monitorovat aktivity íránského jaderného programu a povede ke krachu vyjednávání se světovými mocnostmi,“ varoval Grossi.

Teherán Mezinárodní agenturu pro atomovou energii o odpojení kamer a dalších monitorovacích zařízení informoval dopisem.

Reagoval tím evidentně na středeční rezoluci Rady guvernérů MAAE, poznamenala agentura Reuters.

Co je dnes, nemusí být zítra, varovali Izraelci Írán poté, co mu jedinou náloží zabrzdili jaderný program

Blízký a Střední východ

Ve své pondělní zprávě MAAE uvedla, že Írán dostatečně nevysvětlil přítomnost částic uranu na třech pracovištích, o kterých dříve neinformoval. Své vyjádření Írán agentuře zaslal v dubnu.

Organizace také zaznamenala výrazné navýšení množství uranu obohaceného na 60 procent.

V další zprávě MAAE uvedla, že množství mnohonásobně překračuje limity povolené mezinárodní dohodou z roku 2015, kterou ale USA za prezidenta Donalda Trumpa vypověděly, a Írán následně přestal dodržovat.

Írán stupňuje jaderné napětí. Ve středu začne plnit centrifugy pro obohacování uranu

Svět

Dohoda spočívala v ujednání, že Írán omezí obohacování uranu a nechá to prověřit mezinárodní pozorovatele.

Mezinárodní společenství se na oplátku zavázalo uvolnit sankce. V posledních měsících a týdnech se vyjednavači snažili dohodu obnovit.

Návrh výše zmíněné rezoluce MAAE podaly Spojené státy společně s Německem, Francií a Británií. Jen dvě země, Rusko a Čína, hlasovaly proti textu, zatímco 30 států jej podpořilo a tři se zdržely.

Teherán odmítá kritiku, že s MAAE nedostatečně spolupracuje.

Mluvčí íránského ministerstva zahraničí po středečním hlasování na Twitteru uvedl, že odpověď jeho země na rezoluci Mezinárodní agentury pro atomovou energii bude „tvrdá a přiměřená”.

Reklama

Výběr článků

Načítám