Hlavní obsah

Irán se pokusil zmocnit dalších amerických bezposádkových plavidel

Írán se podruhé během týdne pokusil zmocnit amerických bezposádkových monitorovacích člunů Saildrone Explorer. Ve čtvrtek odpoledne se posádka íránské lodě Džamaran zmocnila dvou těchto lodí a naložila je na palubu. Po zásahu amerických torpédoborců je vrátila, uvedla v pondělí americká 5. flotila, která v oblasti působí. První podobný íránský pokus se odehrál minulý týden v pondělí.

Foto: Saildrone

Bezposádková loď Saildrone

Článek

Obou člunů operujících blízko sebe se zmocnili Íránci v Rudém moři. Když to Američané zjistili, dva poblíž plující americké raketové torpédoborce USS Nitze a USS Delbert D. Black podnikly rychlou akci. Z lodě USS Nitze odstartoval vrtulník MH-60R Sea Hawk a zamířil před íránskou loď, kterou oba torpédoborce pronásledovaly. Posádka vrtulníku spatřila saildrony na palubě íránského plavidla, kde se je íránští námořníci snažili rychle zakrýt plachtou.

Posádky obou amerických torpédoborců, které íránskou loď mezitím dostihly, vyzvaly Íránce, aby „snížili napětí a vrátili oba zabavené saildrony“, sdělila 5. flotila.

Vrátili je až druhý den ráno

Íránci odpověděli, že jim jejich velitelství řeklo, aby to udělali, ale že počkají až do východu slunce. Saildrony vrátili v pátek v osm hodin ráno.

Agentura Reuters uvedla, že iránská státní televize o zabavení bezposádkových člunů informovala. Vysvětlila to snahou udržet plavební trasy volné, aby nedošlo k nehodě.

Americká 5. flotila v prohlášení oponovala, že „saildrony nepředstavují žádnou hrozbu pro námořní plavbu a bez problémů působí v Rudém moři už 200 dnů v řadě bez nehody“.

Íránci se pokusili zmocnit americké bezposádkové lodě. Museli toho nechat

Blízký a Střední východ

Iránské revoluční gardy se pokusily minulé pondělí jeden saildrone odvléci v Perském zálivu. Uvolnily ho poté, co zasáhla posádka americké hlídkové lodi. To byl vůbec první pokus Íránců zmocnit se plavidla, které má sloužit především pro zkoumání moře a monitorování situace na moři. Kromě zařízení pro měření teploty, rychlosti větru a mořských proudů nebo salinity je vybaveno komerčními kamerami.

Reklama

Výběr článků

Načítám