Hlavní obsah

Írán provokuje Američany: Už vám kopeme masové hroby

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Bývalý velitel íránských revolučních gard uvedl, že její příslušníci už kopou masové hroby po americké vojáky, kteří by vtrhli do země, aby zabránili Teheránu v rozvoji jeho jaderného programu. Hroby vznikají na stejných místech, kde byli pohřbeni padlí iráčtí vojáci z irácko-íránského konfliktu z osmdesátých let, uvedla AP.

Foto: Reuters

Členové íránských revolučních gard

Článek

„Masové hroby, které byly užity pro pohřbívání Saddámových vojáků, jsou nyní připraveny pro americké vojáky,“ řekl v pondělí generál Hossein Kanáni Moghadám, když komentoval záběry řady vykopaných hrobů v provincii Chúzestán na jihozápadě země. Neuvedl, kolik jich je.

Generál také varoval, že v případě amerického útoku na Írán by Teherán zaútočil na americké základny v oblasti Blízkého východu. Velitelství americké 5. flotily je v Bahrajnu.

K otázce reakce na americký útok uvedl: "Írán nebude mít jinou možnost, než zaútočit na americké základny v oblasti. Velké dopady takovéto války neponese jen islámská republika. Amerika a další země musejí akceptovat, že by to byl začátek velké války v oblasti.

Vyjádření je do jisté míry paradoxní, protože v USA v současné době nikdo nehovoří o invazi do Íránu a na rozdíl od dob Bushovy éry ani neprosakují informace, že by ji Spojené státy plánovaly. Spekuluje se jen o možnosti cíleného vzdušného úderu přímo na jaderná zařízeni.

Generálovo vyjádření může být náznakem, že Írán se dostal do úzkých poté, co se USA podařilo prosadit zostřené sankce proti Teheránu. Rusko a Čína ho nechaly na holičkách. [celá zpráva]

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád má na gardy, ve kterých působil, silné vazby.

Není to poprvé, co Írán hrozil, že už kope masové hroby pro Američany.

Reklama

Výběr článků

Načítám