Hlavní obsah

Írán pražskou reportérku nepropustil ani po složení tučné kauce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEHERÁN/PRAHA

Íránské úřady odmítají vrátit pas reportérce pražské redakce stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) Parnaz Azímové a dovolit jí odjet z Íránu, ačkoli rodina žurnalistky složila požadovanou kauci ve výši 400 000 dolarů (více než osm miliónů korun). Stanice o tom informuje na svých internetových stránkách.

Článek

Azímová, která je zaměstnána v perské sekci pražské redakce stanice, přijela v únoru do Teheránu navštívit nemocnou matku. Místní úřady žurnalistce, která má íránské a americké občanství, zabavily její íránský pas a úřad prokurátora jí sdělil, že bude obviněna z činnosti pro "instituci, která šíří propagandu proti Íránské islámské republice".

Kauce, která nemá v íránské justici obdoby, odpovídá platu novinářky za dobu devíti let, kdy pro Svobodnou Evropu/Rádio Svoboda pracovala. Tuto sumu podle íránské prokuratury novinářka "nabyla nelegálně". 

Úřady daly Azímové lhůtu na splacení kauce do 20. května. Novinářka se zaručila domem své matky v Teheránu, prokuratura ale uvedla, že přijetí kauce brání formální důvody. Vrátit Azímové pas odmítla, mimo jiné s poukazem na "citlivé otázky" spojené se zájmy íránského ministerstva informací na případu.

Azímová pro stanici pracuje od roku 1998 a podobnou situaci zažila loni na jaře, kdy v Íránu čekala na vrácení pasu několik týdnů.

Azímová není jediná

V íránské věznici Evín je také od počátku května vězněna americká občanka íránského původu Halí Esfandíjáríová. V pondělí ji íránské úřady obvinily, že ve spolupráci s americkým Střediskem Woodrowa Wilsona, kde je zaměstnána, usiluje o svržení íránské vlády. Esfandíjáríová, která žije od roku 1980 v USA, byla zadržena během své návštěvy Íránu, kam přijela navštívit třiadevadesátiletou matku.

V Íránu je nezvěstný rovněž bývalý agent amerického Federálního úřadu pro vyšetřování Robert Levinson, který byl naposledy viděn v březnu na íránském ostrově Kíš.

Reklama

Související články

Írán propustí zadržované britské námořníky

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád na středeční tiskové konferenci při příležitosti perského Nového roku slíbil, že propustí 15 britských námořníků, kteří...

Výběr článků

Načítám