Hlavní obsah

Írán obvinil zaměstnance britské ambasády z podněcování protestů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Írán obvinil hlavního politického analytika, který byl zaměstnán na britské ambasádě v Teheránu z jednání proti národní bezpečnosti. Úřady zatkli celkem devět lidí, viní je z toho, že se podíleli na demonstracích proti výsledkům voleb. Muž je nyní ve vězení a brzy bude postaven před soud.

Článek

Íránské úřady nedávno nechaly zatknout devět Íránců, kteří pracovali na britské ambasádě. Byli zadrženi kvůli tomu, že se prý zapojili do protestů proti výsledkům prezidentských voleb z 12. června. Podle íránských tiskových agentur osm zaměstnanců velvyslanectví bylo propuštěno.

Již v pátek se v Teheránu objevily náznaky, že někteří íránští pracovníci britského velvyslanectví půjdou před soud kvůli údajnému podílu na demonstracích následujících po oznámení vítězství dosavadního prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda v prezidentských volbách.

Britové protestovali proti možnosti, že by jejich zaměstannci byli v Íránu souzeni, a Evropská unie pohrozila, že by v takovém případě mohly unijní země odvolat z Teheránu své velvyslance.

Reklama

Výběr článků

Načítám