Hlavní obsah

Írán na dohodu se Západem nespoléhá a jedná o ropě s Ruskem

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlády Íránu a Ruska vyjednávají o obchodu, v jehož rámci by islámská republika vyvážela do Ruska ropu výměnou za dovoz ruského zboží. Teherán by tak vyřešil potíž s vývozem ropy, který poklesl o víc než polovinu kvůli sankcím ze strany západních zemí a jejich spojenců. Podle zdrojů agentury Reuters by Íránci mohli Rusům denně dodávat až půl miliónu barelů ropy denně.

Foto: Profimedia.cz

Írán kvůli sankcím Západu vyváží většinu své ropy do Asie.

Článek

„Činíme pokrok a existují velké šance na úspěch,“ komentoval průběh vyjednávání zdroj z ruské delegace. Dodal, že vyjednavači už probírají podrobnosti dohody. Zdárný průběh jednání potvrdila Reuters i íránská strana.

Ruský nákup 500 000 barelů denně by pozvedl export íránské ropy o 50 procent a íránská pokladna by si tak při současných cenách měsíčně přilepšila o 1,5 miliardy dolarů.

To by byla rána pro Západ, který se sankcemi snažil donutit Írán, aby výrazně omezil svůj jaderný program. Sankce v uplynulém roce a půl snížily vývoz ropy z Íránu o víc než polovinu.

Írán se s šesti mocnostmi – mezi nimi i Ruskem – předběžně dohodl už v listopadu, že přestane dál obohacovat uran výměnou za zrušení sankcí. Ve čtvrtek byly rozhovory obnoveny, finální dohoda by podle západních vyjednavačů mohla být v květnu. Jen pár hodin před začátkem čtvrtečního jednání však prohlásil nejvyšší íránský duchovní ajatolláh Alí Chameneí Spojené státy za nepřítele všech muslimů. [celá zpráva]

Islámská republika nadále v současnosti vyváží zhruba milión barelů ropy denně. Dodávky směřují velkou většinou do Asie a téměř z poloviny do Číny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám