Hlavní obsah

Írán má třetí podzemní továrnu na balistické rakety

Teherán

Írán dokončil výstavbu třetí podzemní továrny na výrobu balistických střel. Ve čtvrtek to podle polostátní agentury Fars oznámil velitel íránských revolučních gard generál Amír Alí Hadžízádeh. Na pozadí zostřujících výpadů USA vůči Teheránu dodal, že Írán se svého raketového programu nevzdá.

Foto: Mahmood Hosseini/TIMA, Reuters

Íránské rakety

Článek

„Gardy v minulých letech postavily třetí íránskou podzemní továrnu. Své rakety rozhodně budeme nadále vyvíjet,“ citovala Fars generála. Lokalitu neupřesnil, stejně jako není zmiňováno, kde se nacházejí ostatní.

Íránská státní televize už před dvěma lety ukázala záběry z podzemních tunelů s raketami připravenými k nasazení na nákladní vozy. Reportáž tvrdila, že zobrazované zařízení je jedním ze stovek podzemních raketových základen rozesetých po celé zemi.

Trump versus Írán

Oznámení o provozu třetí továrny podle agentury Reuters zřejmě zvýší napětí mezi Íránem a Spojenými státy, jejichž prezident Donald Trump při své první zahraniční cestě s úvodní zastávkou v Saúdské Arábii nazval Írán sponzorem militantních skupin, které ohrožují blízkovýchodní země.

Trump od svého nástupu do funkce zpřísnil sankce vůči Teheránu kvůli jeho raketovému programu. Hlava USA současně označuje jadernou dohodu s Íránem za špatnou, i když v minulých dnech její platnost prodloužil.

Podle íránského velitele Hadžízádeha je „jen přirozené, že naši nepřátelé Amerika a sionistický režim (Izrael) kvůli našemu raketovému programu zuří, protože chtějí, aby byl Írán slabý.“

Reklama

Související články

Írán vyzkoušel nové rakety

Írán otestoval dva druhy nových balistických raket, informovala v pondělí agentura AFP. Stalo se tak krátce před dalším jednáním o omezení íránského jaderného...

Výběr článků

Načítám