Hlavní obsah

Írán je nejdemokratičtější zemí na světě, tvrdí Ahmadínežád

Teherán

Íránská vláda je nejdemokratičtější na světě, prohlásil v pátek íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád. Hovořil k davu, který se sešel u mauzolea vůdce islámské revoluce ajatolláha Rúholláha Chomejního. Írán si v pátek připomněl 21. výročí jeho úmrtí.

Foto: Reuters

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád

Článek

Ahmadínežád bránil svou vládu a vyzval opozici, aby se nepokoušela odchýlit od politiky, již zahájil Chomejní. Opozice neuznává výsledek loňských prezidentských voleb, v nichž Ahmadínežád zvítězil podle ní díky podvodům.

"Íránská vláda je nejdemokratičtější na světě, což jsme mohli vidět loni. Naše volby byly stoprocentně svobodné, porazili jsme rekord demokracie. Volby organizuje lid, který se jich pak účastní a jemuž patří jejich výsledek," řekl Ahmadínežád. A tento lid podle něj smete každého, kdo se odchýlí od Chomejního.

Podle agentury Fars byly u mauzolea, které je na hřbitově Behešte zahra v jižní části Teheránu, desítky tisíc lidí. Když se dostavil i bývalý předseda parlamentu a jeden z Ahmadínežádových soupeřů ve volbách Mahdí Karrúbí, dav ho křikem přinutil místo opustit. Karrúbí íránské vedení obvinil z toho, že si přivlastnilo Chomejního odkaz.

Reklama

Výběr článků

Načítám