Hlavní obsah

Irák vyplatí milióny Američanům trpícím za Saddáma v Kuvajtu

Novinky, rei
Bagdád

Irácká vláda v tichosti souhlasila s vyplacením 400 miliónů dolarů (téměř 7,8 miliardy korun) odškodného americkým občanům, kteří byli mučeni či traumatizováni po vpádu vojsk Saddáma Husajna do Kuvajtu. Uvedl to deník The Christian Science Monitor.

Článek

Dohoda o kompenzacích podle listu ukončila roky soudních sporů a mohla by vést k brzkému ukončení sankcí OSN, které byly na Irák uvaleny před dvěma desetiletími. Odškodné bylo podmínkou Washingtonu k takovému kroku.

Irácké ministerstvo zahraničí potvrdilo, že dohoda byla podepsána minulý týden velvyslancem USA v Bagdádu Jamesem Jeffreyem. Sumu 400 miliónů potvrdil anonymní zdroj z irácké vlády.

OSN na Irák uvalila sankce po Husajnově invazi do Kuvajtu v roce 1990. Spojené státy se zavázaly pomoci je zrušit v americko-irácké dohodě o statutu amerických sil v Iráku a jejich stažení z konce roku 2008.

Odškodné se vztahuje k osmi druhům nároků. Mezi jinými budou odškodněny děti dvou amerických pracovníků unesených na irácko-kuvajtské hranici, či osoby, které iráčtí vojáci využili jako lidské štíty.

Úřady po invazi do Kuvajtu zaznamenaly tisíce nároků na odškodnění od amerických občanů v zemi, kteří celkově žádali náhrady ve výši několika miliard dolarů.

Irák za napadení dodneška kuvajtské vládě platí náhrady. Dosud uhradil 27,6 miliard dolarů (přes půl biliónu korun). Kromě toho dává pět procent svých výnosů z prodeje ropy do zvláštního fondu OSN pro Kuvajt.

Reklama

Výběr článků

Načítám