Hlavní obsah

Iráčtí vzbouřenci zadržují 14 vojáků a zničili klíčový most

Novinky, ČTK, BBC, aš, USA Today

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Radikální vzbouřenecká skupina Islámský stát v Iráku zveřejnila v pondělí na internetu ultimátum, že zabije 14 zadržovaných iráckých vojáků a policistů, jestliže nebudou splněny její podmínky. Žádá propuštění všech vězněných sunnitů i vydání policejních důstojníků, kteří v březnu zmasakrovali sunnity v Tal Afaru.

Článek

Organizace Islámský stát v Iráku na webu zveřejnila i video s rukojmími v uniformách. Sedm z nich jsou vojáci, dalších sedm jsou policisté. Mezi zadržovanými je i jeden major. Údajně byli všichni zajati severně od Bagdádu.

Podmínka o vydání důstojníků odpovědných za události na severu Iráku se vztahuje k březnovým událostem v Tal Afaru. Šíitští policisté po pumovém útoku v noci zaútočili na sunnitskou čtvrť. Řadu lidí unesli a mnoho dalších zavraždili. [celá zpráva]

Skupiny navázané na síť al-Kajda se nyní zaměřují na ničení dopravní infrastruktury. Během dvou dnů zlikvidovaly dva klíčové mosty. V neděli zničil výbuch dálniční nadjezd u Iskanderíje a přerušil tak klíčové spojení metropole s jihem. [celá zpráva] V pondělí byl zničen další most v Bákubě přes řeku Dijála.

Podle expertů se snaží iráčtí vzbouřenci opět zasáhnout infrastrukturu, zatímco se dříve zaměřovaly na ropovody a rozvodné sítě, nyní útočí na silniční síť, což komplikuje vojákům přesuny.

Dále také pokračují útoky na irácké ozbrojené složky. V pondělí se terčem sebevražedného atentátníka stala policejní hlídka v Sámaře. Při útoku zahynuli dva policisté a tři byli zraněni.

Reklama

Související témata:

Související články

V iráckém Tal Afaru zemřelo skoro 50 lidí

Zatímco irácký parlament projednává návrh zákona, který má umožnit zaměstnat ve vládních úřadech členy strany Baas bývalého prezidenta Saddáma Husajna, zemřelo...

V Iráku už padlo 3500 amerických vojáků

V různých částech Iráku zahynulo v pátek přes 40 lidí. Při dvou téměř současných pumových atentátech přišlo ráno na jihu země o život 15 osob. Severně...

Výběr článků

Načítám