Hlavní obsah

V Iráku už padlo 3500 amerických vojáků

Novinky, ČTK, BBC, aš, News Times

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD/BASRA

V různých částech Iráku zahynulo v pátek přes 40 lidí. Při dvou téměř současných pumových atentátech přišlo ráno na jihu země o život 15 osob. Severně od Bagdádu zabilo komando při útoku na dům policejního důstojníka 14 lidí a uneslo čtyři děti a na severu země zemřelo 13 věřících při dvojím útoku na mešitu. Násilí a boje v Iráku si od invaze v březnu 2003 vyžádaly podle agentury AP už životy 3501 amerických vojáků.

Článek

Hranice 3500 amerických obětí války v Iráku byla překročena ve středu, když padl americký voják, kterého zabila bomba na silnici poblíž Bagdádu.

Jen  během prvních šesti červnových dnů zahynulo v Iráku 26 vojáků. Květen patřil k nejkrvavějším měsícům, Američané v něm ztratili 127 mužů, což je třetí nejhorší bilance od zahájení války.

Británie ztratila v Iráku přes 150 vojáků.

Za prvním červnový týden si sektářské násilí v Bagdádu vyžádalo 199 obětí. Ve čtvrtek bylo nalezeno kolem města 32 mrtvých lidí, uvedlo irácké ministerstvo vnitra. Dodalo, že v květnu počet civilních obětí vzrostl o 30 procent na 1949. Nejvíce - 749 mrtvých - si střety šíitů a sunnitů vyžádaly v Bagdádu. Potvrzuje to, že americká operace na zajištění bezpečnosti v irácké metropoli selhala. [celá zpráva]

Exploze u Basry a v Dakúku, únos v Bákubě

Podle policie byly nálože umístěny v automobilech a explodovaly těsně po sobě ve městě Kurna. V jednom případě útočníci použili jako skrýš pro výbušniny autobus, který odpálili na konečné stanici, ve druhém případě jim posloužil automobil, který explodoval na tržišti.

Kurna leží severně od Basry, obývají ji hlavně šíité a pumové atentáty tam nejsou tak obvyklé jako ve střední a severní části Iráku.

Po poledních modlitbách vnikl sebevražedný atentátník do šíitské mešity ve městě Dakúk, které leží na severu Iráku. Krátce potom, co odjistil nálože na svém těle, vybuchl automobil před mešitou. Na místě zahynulo 13 lidí a 16 utrpělo zranění. Podle policie je mezi mrtvými jedno dítě a deset ze zraněných osob je ve vážném stavu. Dakúk leží severně od ropného střediska Kirkúku a žijí v něm hlavně obyvatelé turkmenské národnosti.

Nejtragičtější měsíce pro americké oddíly v Iráku

  • Duben 2004 - 135 obětí
  • Listopad 2006 - 112 obětí
  • Květen 2007 - 127 obětí
  • Duben 2007 - 104 obětí

V provincii Dijála, která leží severně od Bagdádu, přepadlo ve městě Bákubá komando dům policejního plukovníka Alího Ahmada, který právě nebyl doma. Ozbrojenci zabili 11 strážců a Ahmadovu manželku a dva bratry a unesli jeho dva syny a dvě dcery. Irácká Al-Kajda v Dijále v minulých týdnech znásobila útoky, a americká armáda tam proto v květnu vyslala jako posily 3000 vojáků.

Reklama

Související témata:

Související články

V Iráku zahynulo za duben 104 amerických vojáků

Duben se přiřadil k nejtragičtějším měsícům pro americké jednotky v Iráku. Zemřeli tam nejméně sto čtyři vojáci. Je to jedna z nejhorších bilancí od zahájení...

Další krvavý den v Iráku, zemřelo 44 lidí

Desítky nových obětí z řad iráckého obyvatelstva i amerických vojáků si v úterý vyžádaly nejnovější násilnosti v Bagdádu a vzbouřenecké provincii Dijála....

Výběr článků

Načítám