Hlavní obsah

Húsíové oznámili útok na další americkou loď

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jemenští povstalci Húsíové večer oznámili, že ve středu podnikli vzdušný úder na americkou nákladní loď Genco Picardy a zasáhli ji. Informovaly o tom agentury Reuters a AFP.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Jemenští Húsíové

Článek

Agentura AP napsala, že plavidlo Genco Picardy se stalo terčem útočného dronu v Adenském zálivu. Je to už druhý útok na plavidla v oblasti přímo spojená s USA v posledních dnech, píše AP, podle níž loď vlastní společnost se sídlem v New Yorku.

Společnost se zatím ke zprávám o zasažení plavidla nijak nevyjádřila.

„Námořní síly nebudou váhat cílit na všechny zdroje ohrožení v Rudém a Arabském moři v rámci legitimního práva bránit Jemen a pokračovat v podpoře utlačovaného palestinského lidu,“ uvedl v prohlášení vojenský mluvčí Húsíů podle agentury Reuters.

Húsíové vypálili střelu na americký torpédoborec

Blízký a Střední východ

Britská vojenská služba UKMTO, která monitoruje lodní trasy na Blízkém východě, dnes informovala o incidentu v regionu a uvedla, že asi 110 kilometrů jihovýchodně od jemenského přístavu Adenu narazil do plavidla dron.

Podle kapitána na palubě vznikl požár, který se ale podařilo uhasit, loď i posádka jsou v pořádku a pokračují v plavbě, uvedla UKMTO.

Húsíové ovládají velkou část Jemenu na severozápadě země včetně většiny pobřeží Rudého moře a od poloviny listopadu útočí raketami a drony na obchodní lodě plavící se na této klíčové námořní trase.

Tvrdí, že útoky jsou reakcí na válku Izraele v Pásmu Gazy a míří jen na lodě, které mají nějakou vazbu na Izrael nebo plují do izraelských přístavů.

V pondělí povstalci v reakci na odvetné údery Spojených států a Británie z minulého týdne prohlásili, že své cíle rozšiřují o americká a britská plavidla.

Bílý dům oznámil, že Spojené státy znovu zařadí povstalce kvůli útokům na lodní dopravu v Rudém moři na seznam globálních teroristických skupin.

Podle Washingtonu je tento krok významným nástrojem pro odstřižení této Íránem podporované šíitské skupiny od financování a přístupu na finanční trhy.

KOMENTÁŘ: Húsíové musí dostat přes prsty – Alex Švamberk

Komentáře

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám