Hlavní obsah

Húsíové vypálili střelu na americký torpédoborec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký letoun v neděli zlikvidoval protilodní střelu, kterou vypálili jemenští Húsíové na americký torpédoborec. Americké oblastní velitelství CENTCOM, pod které spadá Blízký východ, uvedlo, že střela byla zlikvidována u přístavu Hudajdá. I po amerických a britských náletech však mají Husíové dostatečnou kapacitu dál útočit.

Foto: ČTK/AP

Husíové u hlavního jemenského města Saná

Článek

„V neděli kolem 16:45 (místního času v Saná) byla proti USS Laboon, který operuje na jihu Rudého moře, vypálena protilodní střela s plochou dráhou letu z oblasti držené Íránem, který podporují milice Húsíů v Jemenu,“ sdělilo velitelství CENTCOM.

„Střela byla sestřelena u pobřeží Hudajdy americkým letounem. Nejsou hlášena žádná zranění ani škody,“ dodalo velitelství.

Húsíové si v neděli stěžovali, že se americký letoun pohyboval blízko Hudajdy, což označili za porušení suverenity. Není však jasné, zda šlo o letadlo, které proti střele zasáhlo.

Další útoky na lodě se dají čekat, Spojeným státům a Británii se sice při čtvrtečním a pátečním útoku podařilo poškodit nebo zničit 90 procent cílů, nebyl ale zničen celý jejich arzenál dronů a raket.

Dva američtí představitelé řekli listu The New York Times, že i když bylo zasaženo přes 60 cílů souvisejících s odpalováním raket a vypouštěním dronů, útoky zničily jen 20 až 30 procent útočné kapacity Húsíů.

Důvodem je, že většina zbraní je mobilních a mohou se snadno přemístit nebo ukrýt. „První brífinky Spojených států naznačují, že byla zničena asi jenom čtvrtina schopností Húsíů útočit,“ uvedl zpravodaj listu The Guardian v oblasti.

V neděli se Húsíové pokusili narušit plavbu, dvě lodě Húsíů ohrožovaly obchodní loď v Rudém moři. Sdělili, že s útoky nepřestanou, protože jsou ve válce s Izraelem.

Húsíové tvrdí, že jejich útoky jsou namířené proti Izraeli, ale napadají i lodě, které s ním nemají nic společného a ani do něj neplují. Husíové tvrdí, že takto podporují boj Palestinců v Gaze, kteří po útoku na Izrael čelí jeho odvetě.

KOMENTÁŘ: Húsíové musí dostat přes prsty – Alex Švamberk

Komentáře

Američané opět zaútočili na pozice Húsíů v Jemenu

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám