Hlavní obsah

Humanitární situace v Pásmu Gazy nemůže být horší, řekl Borrell

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Humanitární situace v Pásmu Gazy nemůže být horší, řekl v pondělí při příchodu na jednání ministrů zahraničí EU v Bruselu šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Míru a stability tam podle něj nelze dosáhnout vojenskými prostředky.

Foto: Virginia Mayo, ČTK/AP

Šéf zahraniční politiky Evropské unie Josep Borrell při příchodu na zasedání ministrů zahraničí EU v budově Evropské rady v Bruselu

Článek

Schůzky se účastní také izraelský a následně palestinský ministr zahraničí a šéfové unijních diplomacií; budou ale jednat i s dalšími zástupci arabských zemí. Česko zastupuje ministr Jan Lipavský.

„Musíme začít mluvit o konkrétních plánech na dvoustátní řešení,“ upozornil Borrell s odkazem na dlouhodobý konflikt mezi Izraelem a Hamásem, který po říjnovém teroristickém útoku na jih Izraele přerostl ve válku.

Zahynulo při něm na 1200 lidí, převážně civilistů, a další byli zavlečeni do Gazy.

Netanjahu odmítl slova Bidena o možnosti vzniku palestinského státu

Blízký a Střední východ

Evropská unie vypracovala komplexní desetibodový plán řešení izraelsko-palestinského konfliktu, avšak zajištění souhlasu členských států EU a regionů bude obtížné, napsal před bruselskou schůzkou Euractiv.

Plán má „praktickými návrhy rozpracovat dohodnutou zásadu, že pouze politické, udržitelné a dlouhodobé řešení izraelsko-palestinského konfliktu přinese mír oběma národům a stabilitu v regionu,“ uvedl Borrell v průvodním dopise členským státům.

„Když bych to měl velmi zestručnit, je to návrh, který směřuje k široké konferenci, kde by se debatovaly různé myšlenky a postupně by se do toho EU snažila vtahovat další hráče,“ komentoval jej Lipavský. „V tuto chvíli ale nevidím, že by byla u celé řady aktérů - a nebavíme se jen o izraelské vládě - vůle se nějakým způsobem posunout. Nevím tedy, nakolik má tento návrh šanci na úspěch,“ dodal český ministr.

Zvláštní zástupce EU pro mírový proces na Blízkém východě Sven Koopmans vede předběžné konzultace s Egyptem, Jordánskem, Saúdskou Arábií, Ligou arabských států a dalšími klíčovými partnery.

Na Izrael ohledně dvoustátního řešení tlačí také USA. Prezident Biden o víkendu uvedl, že nepovažuje za nemožný vznik palestinského státu i za současné vlády Benjamina Netanjahua.

„Je řada zemí, které jsou členy OSN a nemají vlastní armádu,“ prohlásil Biden.

Netanjahu ale takovou myšlenku obratem zavrhl. „Nepřistoupím na žádný kompromis, pokud jde o plnou izraelskou bezpečnostní kontrolu nad celou oblastí západně od řeky Jordán, a to je v rozporu s palestinským státem,“ napsal v sobotu večer na síti X.

Zásilka léků pro rukojmí prošla kontrolou Izraelců a míří do Pásma Gazy

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám