Hlavní obsah

Hizballáh se chlubí, že navzdory izraelským náletům získal přesné rakety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bejrút

Vůdce libanonského šíitského hnutí Hizballáh Hassan Nasralláh ve čtvrtek v tradičním televizním projevu při svátku Ašúra řekl, že se milici podařilo získat přesně naváděné rakety navzdory pokusům Izraele zabránit tomu. Část izraelských náletů na Sýrii byla vedena právě snahou, aby Hizballáh nedopravil do Libanonu rakety z Íránu.

Foto: Aziz Taher, Reuters

Příznivci Hizballáhu sledují projev jeho vůdce Hasana Nasralláha v Bejrútu.

Článek

Nasralláh Izraeli vzkázal: „Říkám, že bez ohledu, co (Izrael) udělal, aby přerušil (zásobovací) cestu, bylo to zbytečné.”

Dodal, že Hizballáh „nyní vlastní jak přesné, tak nepřesné zbraně.“ Projev byl přenášen na obří obrazovky v bejrútské šíitské čtvrti Dahija. Sešly se pod nimi tisíce lidí. Nasralláh se na veřejnosti objevuje jen výjimečně.

Izrael odhaduje, že Hizballáh má sto až sto dvacet tisíc raket krátkého doletu a několik set raket dlouhého doletu. Většinu jich získal z Íránu přes Sýrii, kde tisíce bojovníků Hizballáhu pomáhají syrským vládním vojskům. I to je trnem v oku Izraeli, který si nepřeje, aby na území Sýrie měl Hizballáh své základny.

Nasralláh už ve středu řekl, že bojovníci Hizballáhu budou dál rozmístěni v Sýrii a neodejdou, dokud o to nepožádá syrský prezident Bašár Asad.

Izrael hájí své údery na Sýrii tím, že chce zabránit Íránu, aby si tam vytvořil své základny. Židovský stát také nechce umožnit Hizballáhu získat moderní zbraně. Za posledních 18 měsíců podnikl na území Sýrie přes 200 útoků, uvedla v září televize CNN. [celá zpráva]

Při tom posledním syrská protivzdušná obrana sestřelila omylem ruské letadlo, protože bylo poblíž izraelských strojů F-16, které útočily na syrskou provincii Latákíja, kde jsou ruské základny. [celá zpráva]

Nasralláh popřel, že by terčem útoku byly dodávky zbraní pro jeho hnutí.

Reklama

Výběr článků

Načítám