Hlavní obsah

Hamás navrhuje Izraeli třífázové příměří, které by vedlo k ukončení války

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teroristické hnutí Hamás navrhlo plán příměří, který by na čtyři a půl měsíce ztišil zbraně v Gaze a vedl by k ukončení války. Informuje o tom agentura Reuters, podle níž jde o reakci na návrh, který s podporou Izraele a USA předložili teroristům katarští a egyptští zprostředkovatelé.

Foto: Profimedia.cz

Izraelci demonstrující za propuštění rukojmích v Pásmu Gazy

Článek

V návrhu, do kterého agentura Reuters měla možnost nahlédnout, Hamás počítá celkem se třemi fázemi příměří. Každá z nich by měla trvat 45 dní. Plán zahrnuje výměnu zbývajících izraelských rukojmích za palestinské vězně, obnovu Gazy, stáhnutí izraelských vojsk z Pásma Gazy a také vzájemnou výměnu těl a ostatků mrtvých.

Podle protinávrhu Hamásu by během první 45denní fáze byly výměnou za palestinské ženy a děti (jak jsou označováni mladiství delikventi) z izraelských věznic propuštěny všechny izraelské ženy, muži mladší 19 let a starší a nemocní lidé zavlečení do Gazy při teroristickém řádění 7. října.

Zbývající mužští rukojmí by byli propuštěni během druhé fáze a ve třetí fázi by byly vyměněny ostatky a těla mrtvých na obou stranách. Na konci třetí fáze podle návrhu Hamás očekává, že strany dosáhnou dohody o ukončení války.

Teroristická skupina, která v Gaze od svržení Fatahu vládne od roku 2007, v dodatku k návrhu uvedla, že si přeje propuštění 1500 vězňů, z nichž třetinu chce vybrat ze seznamu Palestinců odsouzených Izraelem na doživotí.

Hamás by mohl kývnout na dohodu o rukojmích, obdrží-li záruky o příměří

Blízký a Střední východ

Příměří by také mělo zvýšit přísun potravinové a další pomoci civilistům v Gaze. Hamás podle listu The Times of Israel (TOI) požaduje 500 nákladních vozidel s pomocí denně.

Izrael souhlasí s propuštěním vězňů

TOI s odkazem na anonymní zdroje televize Sky News Arabia v jiné zprávě uvedl, že Katar sdělil Hamásu, že Izrael bude v rámci dohody o propuštění rukojmích souhlasit s výměnou tří až pěti tisíc vězňů, které si Hamás může sám vybrat.

Podle Sky News se Katar také snaží zmírnit požadavky Hamásu na příměří a stažení izraelských sil z Pásma Gazy. Dauhá doufá, že je nahradí slibem, že Katar bude tlačit na Izrael, aby stáhl z Gazy své síly.

Podle zprávy Katar také nabídl návrat vysídlených obyvatel Gazy do jejich domovů, výstavbu nových uprchlických táborů a obnovení vodovodních a kanalizačních služeb.

Zničení Hamásu

TOI s odkazem na veřejnoprávní televizi Kan uvedl, že vysoce postavený izraelský vládní představitel prohlásil, že Izrael „nepřijme žádné podmínky pro ukončení války“. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu zároveň dlouhodobě říká, že k ukončení války Izrael nepřistoupí do doby, dokud se mu nepodaří „úplně zvítězit“ nad Hamásem.

„Smyslem protinávrhu Hamásu je odmítnutí dohody,“ citoval zpravodajský kanál 12 vysoce postaveného izraelského představitele.

28. ledna předložili izraelští, američtí, katarští a egyptští představitelé návrh, ve kterém podle TOI Izrael navrhuje přestávku v bojích výměnou za propuštění zbývajících 136 rukojmích, které drží Hamás v Gaze. V tu dobu ještě Izrael ani jiní mediátoři nevěděli, že nejméně 31 z nich je již po smrti.

Návrh byl údajně schválen Izraelem 29. ledna, jednat se má ovšem pouze o zamýšlený nástin pro jednání. Válčící strany by se ještě musely dohodnout na mnohem palčivějších otázkách, včetně délky příměří a počtu palestinských vězňů, které by Izrael výměnou musel propustit.

Izrael předložil důkazy, že se zaměstnanci OSN zapojili do běsnění Hamásu

Blízký a Střední východ

To by mohlo podle TOI vést k rozvrácení Netanjahuovy koalice, jejíž krajně pravicové součásti vyjádřily nesouhlas s propuštěním velkého počtu palestinských delikventů, a to i přesto, že roste tlak rodin rukojmích a velké části veřejnosti, aby vláda uzavřela dohodu o záchraně rukojmích dříve, než bude pozdě.

Izraelské obranné síly v pondělí navíc uvedly, že nejméně 31 ze 136 rukojmích držených v Gaze již není naživu. Americký list The New York Times se ale obává, že toto číslo není konečné a že dalších 20 zajatých je rovněž mrtvých; Izraelské obranné síly (IDF) tuto informaci nepotvrdily.

Blinken v Izraeli

Do Izraele v noci na středu dorazil americký ministr zahraničí Antony Bliken, který bude o návrhu jednat s Netanjahuem i představiteli izraelské armády.

Blinken se přitom už dříve setkal se zástupci Kataru a Egypta. Tyto země se společně se Spojenými státy snaží zprostředkovat dosud nejvážnější diplomatický pokus o dosažení déletrvajícího příměří ve válce mezi Izraelem a Hamásem.

Právě Hamás současnou krizi rozpoutal svým bezprecedentně barbarským útokem na Izrael, při kterém v sobotu 7. října 2023 vnikli jeho bojovníci na území židovského státu a brutálně povraždili přes 1200 lidí, v drtivé většině civilistů. Dalších více než 260 lidí zavlekli do Pásma Gazy jako rukojmí, což je válečný zločin.

Palestinské ministerstvo zdravotnictví, které ovládá teroristický Hamás, uvádí, že při následné izraelské vojenské operaci zemřelo nejméně 27 585 Palestinců, a další tisíce jsou podle něho pohřbeny pod sutinami.

Jedenatřicet z rukojmích zadržovaných v Pásmu Gazy je po smrti, oznámil Izrael

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám