Hlavní obsah

Hamás a Islámský džihád se odmítly vzdát moci v Gaze, Izrael čeká dlouhý boj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira / Jeruzalém

Naděje na příměří v Pásmu Gazy během pondělí zeslábly. Teroristická hnutí Hamás a Islámský džihád, která tam vládnou, odmítla egyptský návrh vzdát se moci výměnou za trvalé příměří. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu řekl, že konec války je daleko.

Foto: Pool, Reuters

Benjamin Netanjahu

Článek

Vzdát se moci odmítly obě skupiny, jejichž zástupci jednali separátně v Egyptě s vyjednavači. Byli ochotni jednat pouze o případném propuštění dalších rukojmích, o ničem jiném. Egypt přitom hnutí sliboval, že v rámci jeho postupného plánu na dosažení příměří nebudou příslušníci Hamásu nijak pronásledováni. Už ráno informovala izraelská stanice KAN, že izraelské vedení zvažuje, že by umožnilo vůdcům Hamásu v Gaze odejít do exilu.

Tříbodový plán na příměří: Vůdci Hamásu by mohli skončit v exilu

Blízký a Střední východ

Islámský džihád podmínil další jednání tím, že Izrael ukončí agresi.

V pondělí také poprvé od 7. října, kdy Hamás zaútočil na Izrael, promluvil jeho vůdce Jahjá Sinvár. Přiznal, že Hamás čelí „nelítostné, násilné a bezprecedentní bitvě“, ale nepodřídí se „podmínkám okupace“. Bez důkazů tvrdil, že bojovníci Hamásu zabili přes tisíc izraelských vojáků, Izrael přitom ztratil v pozemních bojích v Gaze 158 vojáků a při útoku 7. října bylo zabito dalších 300.

Válka není u konce

„Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí navštívil brigádu rezervistů nasazenou v Gaze. Všichni po mně žádali jen jediné - nezastavovat se a pokračovat až do konce,“ řekl po návštěvě. „My se nezastavujeme a pokračujeme v boji a boje v příštích dnech ještě zesílíme. Bude to dlouhá bitva a neblíží se ke konci.“

Papež vyzval k ukončení války v Gaze

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám