Hlavní obsah

Gül: Naše trpělivost s kurdskými povstalci je u konce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ANKARA

Turecký prezident Abdullah Gül ve čtvrtek prohlásil, že trpělivost jeho země je u konce a že je odhodlán úplně vymýtit základny povstalců ze Strany kurdských pracujících (PKK) na severu Iráku. V Ankaře očekávají příjezd irácké delegace, která by měla jednat o tom, jak postupovat vůči kurdským rebelům.

Článek

"Respektujeme územní celistvost a jednotu Iráku, ale naše trpělivost je u konce a nebudeme trpět, aby bylo irácké území využíváno pro teroristickou činnost," řekl Gül na schůzce představitelů černomořských zemí v Ankaře.

"Jsme plně odhodláni učinit všechna nezbytná opatření, abychom s touto hrozbou skoncovali," uvedl turecký prezident.

Jeho prohlášení přichází těsně před příjezdem irácké delegace do Ankary.

Babacan: Je třeba vydat lídry PKK do Turecka

Turecký ministr zahraničí Alí Babacan řekl, že Turecko "očekává, že (Iráčané) přijedou s konkrétními návrhy, jinak nebude mít návštěva význam". "Potřebujeme víc než slova," dodal.

"Je třeba, aby PKK bylo zamezeno využívat irácké území. Je rovněž nutné, aby byla ukončena logistická podpora (PKK), všechny její aktivity a aby byly zavřeny její cvičné tábory v Iráku. Říkáme také, že lídři (PKK) musí být zatčeni a extradováni do Turecka," uvedl.

Turecký parlament minulý týden vyslovil souhlas s případným vojenským zásahem turecké armády na severu Iráku. Ankara obviňuje Irák z nečinnosti vůči základnám bojovníků PKK, kteří odsud podnikají útoky v Turecku.

Irácká vláda sice ve středu slíbila, že uzavře kanceláře PKK na severu Iráku, avšak regionální vláda iráckého Kurdistánu ve čtvrtek popřela, že by zde nějaké takové kanceláře existovaly.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám