Hlavní obsah

Aleppo se utápí v krvi, provládní síly tam zabily 82 lidí

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva/Aleppo

Poté, co se vzbouřenci v syrském Aleppu stáhli do poslední enklávy na jihu města, je situace civilistů zoufalá. Z obklíčeného území nemají kam utéci. Vládní síly začaly s popravami rebelů i jejich příbuzných. OSN v úterý uvedla, že provládní milice vnikly do domů a na místě zabily 82 lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Syrská armáda bojuje v ulicích AleppaVideo: Reuters

 
Článek

O tom, že provládní milice zabily v pondělí ve čtvrtích držených dříve vzbouřenci 82 lidí, informovala kancelář OSN pro lidská práva. Podle mluvčího Ruperta Colvilla věrohodné zdroje potvrdily, že v noci byli ve čtyřech čtvrtích zabiti lidé, kteří nebyli zapojeni do bojů. Bylo mezi nimi 11 žen a 13 dětí. Mluvčí dodal, že „lidskost v Aleppu zcela vymizela“.

O tom, že vládní síly zabíjejí vzbouřence i jejich příbuzné včetně žen a dětí, informoval už v pondělí CNN aktivista Muhammad Basbús z Aleppského mediálního centra. Vládní síly je obviňují z vazeb na vzbouřence a z jejich podpory.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Obyvatelé západní části Aleppa oslavují osvobození města od rebelůVideo: Reuters

„Masakry probíhají každou hodinu,“ uvedla exilová organizace SOHR, monitorující dění v Sýrii. „Popravují zejména mladé lidi,“ řekl ředitel nemocnice Ahmad Dbaís

Představitel organizace Bílé přilby, jež ve čtvrtích držených rebely fungovala jako civilní obrana a která stejně jako další tři charity zůstala uvězněna ve městě, vyzval podle BBC k vytvoření volného koridoru pro civilisty. Varoval také před možným tragickým osudem civilních obyvatel. „Ženy mohou odvést do lágrů, muži tzv. zmizí a kdokoli, o němž je známo, že podporoval rebely, bude čelit vazbě nebo popravě.“

Foto: Abdalrhman Ismail, Reuters

Někteří civilisté po vítězství vládních sil z Aleppa neodešli, ale přestěhovali se do míst, která ještě drží povstalci.

Mezinárodní výbor Červeného kříže varoval, že lidé z poslední oblasti držené rebely „nemají žádné bezpečné místo, kam by utekli“.

Americký představitel, který je obeznámen se snahou otevřít koridor pro civilisty, sdělil BBC, že ve městě je obklíčeno na 50 000 lidí, na které dopadají dál granáty a bomby. Jiné zdroje uvádějí, že tam může být až 100 000 osob.

Syrský prezident Bašár Asad v televizním vystoupení oznámil, že vládní síly drží 99 procent rozlohy Aleppa. Ve vládou ovládaných čtvrtí lidé slaví porážku rebelů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám