Hlavní obsah

Erdogan první kolo prezidentských voleb vyhrál, ale druhému se zřejmě nevyhne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhrál první kolo prezidentských voleb, ale druhému se nevyhne, protože podle ranních průběžných výsledků získal 49,35 procenta hlasů. Jeho protivník Kemal Kiliçdaroglu získal 45 procent hlasů. Zbývá ještě sečíst část hlasů ze zahraničí, kde jsou většinou Erdoganovi příznivci, ale agentura Anadolu nečeká zvrat. Během večera Kiliçdaroglu náskok stahoval.

Foto: Yves Herman, Reuters

Turecký prezident Erdogan

Článek

Pokud Erdogan nezíská nadpoloviční většinu hlasů, bude se konat druhé kolo prezidentských voleb. Jeho výsledek je však lepší, než ukazovaly předvolební průzkumy, z nichž některé počítaly s vítězstvím Kiliçdaroglua už v prvním kole.

Erdogan v noci v sídle své strany řekl podle vládního listu Daily Sabah, že „jasně vede, i když byly zveřejněny jen neoficiální výsledky“. „Jsme přesvědčeni, že vyhrajeme tyto volby s více než 50 % hlasů,“ řekl, ale dodal, že čeká na výsledek, který ukáže vůli národa.

Podle něj volby ukázaly, že „Turecko patří mezi přední demokracii, kde rozhoduje vůle voličů, kde mají občané svobodu vyjadřovat své politické preference“.

Erdogan v povolebním vystoupení také občany vyzval, aby se měli na pozoru, dokud sčítání hlasů neskončí. Opozice se snaží lidí zmást tvrzením, že její kandidát je v čele, poznamenal.

Pokud ani jeden z kandidátů nezíská nadpoloviční většinu v prvním kole, druhé se bude konat 28. května. Analytici oslovení agenturou Reuters vyjadřují převážně názor, že teď bude mít navrch mnohem spíše Erdogan, který je dominantní postavou turecké politiky posledních 20 let. I proto bylo prezidentské hlasování do značné míry vnímáno jako referendum o něm.

Rusové nám zasáhli do voleb, tvrdí turecká opozice o sexuálním skandálu kandidáta

Zahraniční

Parlamentní volby opozice prohrála

V současně probíhajících parlamentních volbách získala přes 49 procent hlasů Aliance lidu (Cumhur ittifaki) tvořená Erdoganovou stranou AKP a stranou Nacionalistického hnutí (MHP). To jí zajistí 321 křesel poslanců, tedy jasnou většinu v šestisetčlenném parlamentu.

Blok opozičních stran Národní aliance (Millet ittifaki) získal přes 35 procent hlasů, což mu garantuje 213 poslanců. Další uskupení pěti stran získalo 66 křesel.

Erdogan zavedl v zemi prezidentský systém, proti němuž se však kemalistická opozice vyhraňuje a chce návrat k parlamentní demokracii. Neúspěch v parlamentních volbách by jí to komplikoval, i kdyby Kiliçdaroglu v druhém kole vyhrál.

Opoziční představitelé předtím tvrdili, že jejich kandidát vede a že státní agentura daty o sčítání hlasů manipuluje. Podle nich nezapočítává údaje z okrsků, kde je opozice silná.

Do Turecka se po šoku vrací naděje

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám