Hlavní obsah

Erdogan: Na Kurdy v Iráku a v Sýrii budeme útočit dál, Netanjahu je jako Hitler

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turecko bude v Iráku a Sýrii pokračovat v úderech na kurdské organizace, které Ankara považuje za teroristické, do doby, než přestanou představovat ohrožení bezpečnosti země. Ve čtvrtek to prohlásil prezident Recep Tayyip Erdogan. Ten dříve přirovnal počínání izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v Pásmu Gazy k zvěrstvům napáchaným nacistickým vůdcem Adolfem Hitlerem. Představitel židovského státu tehdy Erdoganovi v reakci vyčetl, že páchá genocidu Kurdů.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

Intenzita tureckých operací v regionu vzrostla po útocích na turecké základny v oblasti, při kterých zahynulo 12 vojáků. Dnes Erdogan řekl, že turecká armáda v odvetě „pohřbila 59 teroristů za tři dny“. Erdogan také řekl, že Turecko bude ve vojenských akcích, pro které nemá svolení vlád sousedních zemí, pokračovat, dokud teroristické organizace nepřestanou představovat hrozbu pro turecké území.

Teroristickými organizacemi Ankara obvykle myslí Stranu kurdských pracujících (PKK) či milice YPG, které v Sýrii bojovaly proti teroristické organizaci Islámský stát (IS).

Erdogan ve čtvrtek také uvedl, že turecká armáda posílí na začátku příštího roku svou infrastrukturu na severu Iráku. Tam Turecko útočí na PKK od roku 2019 s odůvodněním, že se snaží zničit teroristické organizace v místech, kde se skrývají, píše agentura Reuters.

Turecký poslanec, který v parlamentu Izraeli hrozil „Alláhovým hněvem“, zemřel

Blízký a Střední východ

Turecké ministerstvo obrany zároveň uvedlo, že od začátku roku turecká armáda „zneškodnila“ 2201 údajných členů kurdských ozbrojených organizací v Iráku a v severní Sýrii.

Izraelský premiér: Nemáte co kázat o morálce

O Erdoganově protikurdských úderech mluvil ve středu izraelský premiér Benjamin Netanjahu, když turecký prezident počínání židovského státu v Pásmu Gazy přirovnal k činům nacistů během druhé světové války. Netanjahu podle něj „dokonce předčil Hitlera“.

„Erdogan páchá genocidu na Kurdech, překonal světový rekord v zavírání novinářů kritických k vládě do vězení. Je tím posledním, kdo nám může dávat lekce z morálky,“ reagoval Netanjahu podle serveru The Times of Israel.

„Izraelská armáda je nejmorálnější armádou na světě, která bojuje a likviduje nejohavnější a nejbrutálnější teroristickou organizaci na světě, Hamás-Daeš, která spáchala zločiny proti lidskosti, a Erdogan organizaci chválí a hostí její vysoké představitele,“ dodal izraelský premiér. Daeš je jiné označení pro organizaci Islámský stát (IS).

Podpora EU Izraeli pramení z jejích dluhů kvůli holokaustu, řekl Erdogan

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám