Hlavní obsah

Egyptskému exprezidentovi Mursímu už nehrozí trest smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira
Aktualizováno

Egyptský kasační soud v úterý zrušil rozsudek smrti pro bývalého prezidenta Muhammada Mursího, kterého svrhla armáda. Uvedla to agentura Reuters. Soud současně nařídil obnovení procesu v případu masového útěku z vězení během povstání v roce 2011 za arabského jara, kdy byl svržen diktátor Husní Mubarak.

Foto: Amr Abdallah Dalsh/File Photo, Reuters

Bývalý egyptský prezident Muhammad Mursí

Článek

Mursí, který byl členem Muslimského bratrstva, se po svržení Mubaraka stal prezidentem. Za své vlády se snažil zemi islamizovat. V půlce roku 2013 ho odstavila armáda vedená současným prezidentem Abdalem Fatahem Sísím.

Hned poté byl Mursí uvězněn.

Exprezident byl souzen hned v několika procesech, které se týkaly mimo jiné dvou případů špionáže. Jeden souvisel s únikem tajných informací do Kataru, druhý s údajným spolčením s palestinským hnutím Hamás, které mělo destabilizovat Egypt, uvedla agentura Tasmin.

V říjnu byl Mursímu potvrzen trest dvaceti let vězení v souvislosti se zabíjením demonstrantů protestujících v roce 2012 proti jeho vládě a islamizací země. Byl to první definitivní verdikt.

Související témata

Foto: Maya Alleruzzo, ČTK/AP

Muhammad Mursí

Úterní rozhodnutí kasačního soudu podle Reuters značí, že mu už nehrozí trest smrti.

Reklama

Výběr článků

Načítám