Hlavní obsah

USA zaútočily v Iráku. Terčem byl vůdce radikálů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dronový útok ve středu ve východním Bagdádu zasáhl vozidlo vůdce radikálních šíitských milicí Katáib Hizballáh, který byl při útoku zabit. S odvoláním na dva bezpečnostní zdroje o tom informovala agentura Reuters. Regionální velitelství americké armády večer oznámilo, že útok provedly americké síly.

Foto: Profimedia.cz

Trosky zničeného auta v Bagdádu

Článek

„(Americké) síly provedly jednostranný úder v Iráku v reakci na útoky na příslušníky amerických služeb a zabily velitele (milicí) Katáib Hizballáh, který je zodpovědný za přímé plánování a za účast na útocích na americké síly v regionu,“ uvádí se v prohlášení armády, na které odkazuje agentura Reuters.

„Spojené státy budou dál podnikat kroky nutné k ochraně našich lidí. Bez zaváhání poženeme k odpovědnosti ty, kteří jsou hrozbou pro bezpečnost našich sil,“ uvedlo dále velení sil USA na Blízkém východě (CENTCOM) v příspěvku na sociální síti. Útok byl proveden ve středu ve 21:30 místního času. Raketa zasáhla jedoucí auto na rušné ulici ve čtvrti Maštál.

Na místě útoku se sešel podle webu stanice BBC dav, který skandoval „Amerika je největší ďábel“.

„Jste cizinci a za toto můžou cizinci,“ křičeli na Američany. Odvetou už pohrozila jiná radikální skupina zapojená do útoků na Američany, Harakat an-Nudžába. „Tyto zločiny nemohou zůstat nepotrestány,“ uvedla skupina.

Podle americké armády při útoku nedošlo k žádným civilním obětem. Dva bezpečnostní zdroje, které s agenturou Reuters hovořily pod podmínkou zachování anonymity, uvedly, že zneškodněným velitelem má být Abú Bakr al-Sádí. Spolu s ním měli zemřít také dva radikálové.

Katáib Hizballáh patří mezi šíitské oddíly zvané Lidové mobilizační síly (PMF), které jsou napojené na Írán. PMF jsou formálně součástí irácké armády, ale sdružují několik desítek militantních skupin, většinou proíránských, z nichž některé jednají ve velké míře nezávisle. Skupinu Katáib Hizballáh USA považují za teroristickou organizaci.

Od října loňského roku, kdy začala válka mezi Izraelem a palestinským hnutím Hizballáh v Gaze, dochází v Iráku k vzájemným útokům mezi ozbrojenými skupinami podporovanými Íránem a americkými jednotkami rozmístěnými v zemi.

V lednu byl při útoku amerického bezpilotního letounu v centru Bagdádu zabit vysoce postavený velitel milicí, což byla podle Washingtonu reakce na útoky dronů a raket na americké jednotky.

USA odmítly vyloučit útok na Írán

Blízký a Střední východ

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám