Hlavní obsah

Izrael a Hamás dosáhly předběžné dohody o pozastavení války. Má šest stran, píše WP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Izrael a Hamás podle listu The Washington Post (WP) dosáhly předběžné dohody na pozastavení války a propuštění desítek rukojmích – žen a dětí. Boje mezi Izraelem a palestinským teroristickým hnutím mají být přerušeny na nejméně pět dnů, propuštěno má být postupně 50 nebo více rukojmích. WP se odvolává na nejmenované zdroje, které jsou s domluvenými podmínkami obeznámeny. Bílý dům však uvedl, že dohoda mezi Izraelem a Hamásem zatím není na světě.

Foto: Izraelská armáda

Operace izraelské armády v Gaze na snímku z 15. listopadu

Článek

Podrobný, šestistránkový soubor písemných podmínek předpokládá, že by všechny strany konfliktu zmrazily bojové operace po dobu nejméně pěti dnů, přičemž prvních 50 nebo více rukojmích by bylo propuštěno v menších skupinách každých 24 hodin, napsal list s tím, že kolik přesně rukojmích má být propuštěno, není zatím jasné.

K naplňování dohody by podle WP mělo dojít během několika příštích dnů. Dohlížet na propouštění, jakož i na dodržování klidu zbraní mají blíže neupřesněné vzdušné prostředky.

Zastavení bojů má také umožnit výrazné navýšení množství humanitární pomoci včetně pohonných hmot do obležené enklávy z Egypta.

Do nemocnice v Gaze jsme šli i kvůli rukojmím, řekl Netanjahu. Zatím nacházejí jen jejich těla

Blízký a Střední východ

Dohodli se v Kataru

Nástin dohody byl sestaven během několikatýdenních rozhovorů v katarském Dauhá mezi Izraelem, Spojenými státy a Hamásem, který byl zastoupen katarskými mediátory, uvedl WP s odvoláním na arabské a další diplomaty. Až dosud však prý nebylo jasné, zda Izrael bude souhlasit s dočasným pozastavením své ofenzivy v Gaze, kterou reaguje na krvavý útok Hamásu ze 7. října.

„Nedávno jsme udělali určitý pokrok a tvrdě pracujeme na tom, abychom pokročili, ale situace zůstává nestabilní,“ řekl WP v sobotu úředník americké administrativy pod podmínkou anonymity.

Po publikaci článku napsala mluvčí Mluvčí Bílého domu Adrienne Watsonová na síti X: „Dosud jsme nedosáhli dohody, ale nadále na dosažení dohody tvrdě pracujeme.“

Mluvčí izraelské ambasády ve Washingtonu se k informacím amerického listu v sobotu pozdě večer odmítl vyjádřit.

Katarský premiér Muhammad bin Abdar Rahmán Sání podle agentury Reuters na nedělní tiskové konferenci prohlásil, že úsilí o propuštění izraelských rukojmích držených v Pásmu Gazy pokračuje, šance na dosažení dohody mezi Izraelem a Hamásem se podle něj zvýšila.

Doplnil, že jeho důvěra v dosažení dohody o rukojmích mezi Izraelem a  Hamásem roste a že přetrvávající překážky jsou „velmi malé“. „Překážky, kterým dohoda čelí, jsou pouze praktického a logistického charakteru,“ dodal.

Obavy o životy zajatců

Tlak na vládu izraelského premiéra Benjamina Netanjahua zvyšují podle WP obavy o život rukojmích, z nichž našli izraelští vojáci dvě ženy mrtvé, a rostoucí počet palestinských civilních obětí. K okamžitému přerušení bojů Izrael vyzvalo více než 100 zemí, a to včetně nejdůležitějšího spojence Izraele, kterým jsou Spojené státy, napsal web.

Rozhodnutí přijmout dohodu je pro Izrael obtížné, řekl WP jeden člověk obeznámený se situací, který stejně jako ostatní hovořil pod podmínkou anonymity. Na jedné straně je na Netanjahua silný domácí tlak, aby přivedl rukojmí domů, na druhé se ozývají taktéž silné hlasy, které požadují, aby s propuštěním rukojmích neobchodoval.

Dostaňte je zpět. Desetitisíce lidí žádaly v Jeruzalémě vládu, ať dělá pro unesené víc

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám