Hlavní obsah

Na Bagdád dopadly rakety kaťuša

• Aktualizováno

Nejméně dvě rakety kaťuša dopadly v neděli do opevněné zelené zóny v iráckém Bagdádu, kde se nacházejí vládní budovy a diplomatické mise včetně amerického velvyslanectví. Další raketa dopadla do blízké čtvrti Džadríja. Na místě zůstalo šest zraněných. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Thaier Al-sudani, Reuters

Hořící pneumatiky u amerického velvyslanectví v Bagdádu během protestů proti zabití íránského generála Kásima Sulejmáního

Článek

Původní informace agentury Reuters hovořily celkem o šesti raketách, podle upřesněných údajů byly dohromady tři.

V okolí zóny se rozezněly sirény. Reuters citoval policejní zdroje, podle nichž šest osob utrpělo zranění.

K americkému velvyslanectví dopadla raketa kaťuša už v sobotu. Další dvě zasáhly iráckou základnu Balad, kde působí americké jednotky.

Americké velvyslanectví v Bagdádu a leteckou základnu ostřelovaly rakety kaťuša

Blízký a Střední východ

Situace v zemi je napjatá poté, co v pátek Američané zabili v Bagdádu klíčového íránského generála Kásima Sulejmáního a další osoby, včetně člena vedení vlivných iráckých milicí Abú Mahdího Muhandise. Írán považuje atentát na Sulejmáního za vyhlášení války a slibuje odvetu. Teherán varoval, že za smrt generála bude Američany trestat kdykoliv, kdy mu budou na dosah.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Moment, kdy byla vypálena raketa na vůz generála SulejmáníhoVideo: Reuters

Budeme trestat Američany kdykoliv, kdy budou v dosahu, hrozí Írán

Blízký a Střední východ

Tělo Sulejmáního bylo převezeno do íránské provincie Chúzestán, jež sousedí s Irákem. Pohřeb se bude konat v úterý v jeho rodném Kermánu.

Sulejmáního tělo dorazilo do Íránu, začaly tři dny pietních akcí

Blízký a Střední východ

Obyvatele Iráku, jehož území bylo dějištěm zabití Sulejmáního, smrt íránského generála rozděluje. Mnoho lidí atentát na něj odsuzuje, protože si ho cení za jeho roli při porážce teroristické organizace Islámský stát (IS). Jiní s útokem souhlasí, protože Sulejmání a podporoval použití síly proti neozbrojeným účastníkům loňských protivládních demonstrací.

Mnoho Iráčanů kritizuje Spojené státy za to, že Sulejmáního zabily v jejich zemi, obávají se další války a dělají si starosti o budoucnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám