Hlavní obsah

Sulejmáního tělo dorazilo do Íránu, začaly tři dny pietních akcí

Ostatky generála Kásima Sulejmáního dorazily v neděli na palubě letadla do íránského města Ahváz. O toto město sváděly během války v 80. letech minulého století íránská a irácká armáda tvrdé boje. Podle íránských médií se právě tehdy poprvé osvědčily Sulejmaního vojenské schopnosti. Současně tak odstartovaly tři dny pietních akcí, které vyvrcholí v úterý, kdy bude generál pohřben.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tisíce lidí čekaly v Ahvazu na přílet letadla s rakví generála SulejmáníhoVideo: Reuters

 
Článek

Na rakev s ostatky generála čekaly tisíce truchlících lidí v černém. Během neděle má být tělo převezeno do šíitského posvátného města Mašhad na severovýchodě země, odtud v pondělí do Teheránu a v úterý pak do rodiště Kásima Sulejmáního do města Kermán, kde by měl být pohřben.

Foto: Morteza Jaberian, ČTK/AP

Tisíce lidí v černém čekaly v íránském Ahvazu na přílet letadla, které dopravilo rakev s ostatky generála Sulejmáního

V zemi se konají smuteční pochody a pokračuje druhým dnem státní smutek. Nákupní centra jsou uzavřená, univerzita v Teheránu přesunula termíny zkoušek a íránští poslanci dorazili na začínající schůzi parlamentu v černých košilích a vykřikovali protiamerická hesla.

Americká televize CNN připomíná, že zatímco pro Spojené státy je Sulejmání terorista, mnoho Íránců ho považuje za hrdinu. Nicméně mezi některými lidmi panuji obavy z možné války s velmocí, jakou jsou USA.

Budeme trestat Američany kdykoliv, kdy budou v dosahu, hrozí Írán

Blízký a Střední východ

Sulejmáního zabil v pátek v Bagdádu americký bezpilotní letoun. Smrt jednoho z nejvlivnějších mužů íránského režimu prohloubila už tak velké napětí mezi Teheránem a Washingtonem. Íránští představitelé pohrozili Spojeným státům odvetou. Není jasné, kdy Teherán odvetu podnikne a jakou bude mít podobu, je prý však pravděpodobné, že přijde až po skončení třídenního smutku vyhlášeného v Iráku i Íránu.

Foto: Wana News Agency, Reuters

Rakev s ostatky generála Kásima Sulejmáního dopravil letoun do města Ahvaz

Americký prezident Donald Trump v sobotu na Twitteru napsal, že v takovém případě mají Spojené státy seznam 52 íránských cílů, na které „velmi rychle a velmi tvrdě“ zaútočí.

Trump hrozí úderem na 52 cílů, pokud se Íránci začnou mstít

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám