Hlavní obsah

Do Sýrie dorazilo dalších pár desítek vojáků vycvičených Američany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Na sever Sýrie se od pátku přesunulo 75 Syřanů nově vycvičených Spojenými státy pro boj proti radikálům z Islámského státu (IS). Syrští ochránci lidských práv, kteří situaci monitorují z Londýna, oznámili, že nová skupina přijela z Turecka, kde se výcvik koná, ve 12 automobilech vybavených automatickými zbraněmi.

Foto: Reuters

Syřanka si prohlíží škody po náletu na předměstí Halabu

Článek

Výcvik má poskytnout mezinárodní koalici, kterou vedou USA a která bojuje proti IS, spojence pro pozemní boj. Začal v květnu a počítalo se s tím, že jím ročně projde až 5400 lidí. USA si ale z uchazečů přísně vybírají, nesmějí se ho účastnit lidé spojeni s islámskými radikály. Rekruti se také musejí zavázat, že budou bojovat výhradně proti radikálům, a ne proti syrské armádě.

Program ale zatím nepřinesl výsledky. Nedaří se naplnit počet, protože většina zájemců neprošla přísnými testy. Část členů první skupiny, která dorazila do Sýrie, hned druhý den zajala radikální Fronta an-Nusra napojené na Al-Káidu, která pak zajala i další. [celá zpráva] sedm jich pak propustila. [celá zpráva]

Z předchozích skupin, které už výcvikem prošly, se bojů proti radikálům účastní jenom čtyři nebo pět osob, uvedlo americké velitelství CENTCOM, pod které spadá Blízký východ. [celá zpráva]

Příměří u hranic s Libanonem

Ve městě Zabadání a sousedních dvou vesnicích v provincii Idlib poblíž hranice s Libanonem se podařilo vyjednat lokální příměří, které začalo v neděli v poledne místního času (11:00 SELČ). Proti radikálům tam spolu s vojskem bojuje libanonský Hizballáh a pokus zklidnit situaci příměřím tam ztroskotal v srpnu. Dnes už obě strany začaly dodržovat klid.

Zabadání je strategický bod. Leží poblíž dálnice spojující Damašek s Bejrútem a je považováno za baštu sunnitských povstalců na syrsko-libanonské hranici. Armáda za podpory šíitského Hizballáhu počátkem července zahájila ofenzívu a ovládla jednu ze čtvrtí v západní části Zabadání. Fronta an-Nusra a její spojenci pak začali v odvetě za tuto ofenzívu v Zabadání bojovat o vesnice, které měla v Idlibu jako poslední pod svou kontrolou armáda.

Reklama

Výběr článků

Načítám