Hlavní obsah

Další útok na loď v Rudém moři. Tanker začal hořet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Útoku čelila další nákladní loď u úžiny Báb al-Mandab v Rudém moři. Šlo o Swan Atlantik, tanker norské společnosti Inventor Chemical Tankers. Po útoku na lodi začalo hořet, uvedla agentura Reuters. Tanker je ale schopen další plavby a z posádky nikdo nebyl zraněn. Podle Spojených států jsou za útokem jemenští šíitští rebelové z kmene Húsíů, kteří na nákladní lodě v Rudém moři útočí už několik týdnů.

Foto: Profimedia.cz

Húsijský vrtulník útočí na nákladní loď Galaxy Ship. Snímek útoku na plavidlo, z nějž se v rukou šíitských rebelů stala turistická atrakce, zveřejnilo húsijské mediální centrum.

Článek

Tanker přepravující ropné deriváty podle majitele zasáhl neznámý předmět, na lodi začalo hořet, nikomu se ale nic nestalo a požár se podařilo uhasit. Nejmenovaný americký představitel agentuře Reuters řekl, že na loď plující na ostrov Réunion vystřelili několik střel jemenští povstalci Húsíové, které podporuje Írán.

Na pomoc přepravní lodi, jež se v okamžiku útoku podle aplikace Vessel Finder nacházela u strategické úžiny Báb al-Mandab, se vydala jedna americká bojová loď, která v oblasti hlídkuje.

Foto: Profimedia.cz

Propalestinská demonstrace v jemenském Saná. (15.prosince 2023)

Největší námořní přepravní společnosti kvůli opakovaným útokům húsijských rebelů oznámily, že pozastavují tranzit přes Rudé moře. V pondělí se k nim přidala britská BP a tchajwanská Evergreen, která navíc nebude přepravovat izraelský náklad.

Hrozí zpoždění dodávek

Změny u přepravních společností s největší pravděpodobností povedou ke zpoždění dodávek, protože náhradní trasy jsou o řadu dní delší. Například plavba ze Šanghaje do Rotterdamu přes mys Dobré naděje trvá podle Reuters zhruba o týden déle než přes Rudé moře a Suez.

Změňte kurz, nařídili húsíjští piráti posádce nákladní lodi v Rudém moři

Blízký a Střední východ

Úžinou Báb al-Madab a Rudým mořem proplouvá zhruba 40 procent světového mezinárodního obchodu. Húsíové prohlašují, že ve svých útocích neustanou, dokud bude Izrael bombardovat Palestince v Pásmu Gazy.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

průliv Bab al-Mandab

Povstalci, kteří v zemi od roku 2015 válčí proti koalici vedené Saúdskou Arábií, se stali významnou vojenskou silou v regionu. Mají desetitisíce bojovníků a velký arzenál raket a ozbrojených dronů. Skupina ovládá sever Jemenu a jeho pobřeží Rudého moře.

Změny kvůli útokům Húsíů

Francouzská skupina CMA CGM v sobotu 16. prosince oznámila, že pozastavuje veškeré kontejnerové zásilky přes Rudé moře v důsledku útoků Húsíů na komerční plavidla v regionu.

Německá přepravní společnost Hapag Lloyd v pátek 15. prosince uvedla, že se intenzivně zabývá možností pozastavit plavby přes Rudé moře. O několik hodin dříve oznámila, že jedna z jejích lodí v regionu byla napadena.

Dánská společnost A.P. Moller-Maersk rovněž v pátek 15. prosince oznámila, že až do odvolání pozastavuje veškerou přepravu kontejnerů přes Rudé moře. Stalo se tak poté, co její plavidlo Maersk Gibraltar málem zasáhla raketa při cestě ze Salály v Ománu do saúdskoarabské Džiddy.

Společnost MSC se sídlem ve Švýcarsku v sobotu 16. prosince uvedla, že její lodě nebudou projíždět Suezským průplavem poté, co Húsiové vypálili dvě balistické rakety na její plavidlo MSC Palatium III.. Některá plavidla už společnost přesměrovala na trasu kolem mysu Dobré naděje, i když to její plavební řády naruší o několik dní.

Společnost Orient Overseas Container Line (OOCL) s hongkongským majitelem v obavách z útoků Húsíů od pátku 15. prosince zastavila přijímání zakázek na přepravu nákladu do a z Izraele. Oficiálním odůvodněním jsou „provozní problémy“.

Piráti unesli bulharskou nákladní loď. Na pomoc jí spěchá španělské válečné plavidlo

Blízký a Střední východ

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám