Hlavní obsah

Další pirátský útok: raketa zasáhla americkou nákladní loď

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Raketa odpálená z Jemenu zasáhla v pondělí v Adenském zálivu nákladní loď Eagle Gibraltar, která pluje pod vlajkou Marshallových ostrovů, ale má amerického vlastníka. K pirátskému útoku se bezprostředně nikdo nepřihlásil, ale podezření padá na Húsíe, jemenské šíitské rebely podporované Íránem, uvedla agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Mediální centrum jemenských rebelů Húsíů poskytlo médiím snímky, o nichž tvrdí, že pocházejí z nácviku odpalování raket.

Článek

Střela zasáhla Eagle Gibraltar na levoboku, informoval kapitán plavidla bez dalších podrobností o míře poškození plavidla. Loď v tu chvíli podle Reuters plula asi 177 kilometrů jihovýchodně od největšího jemenského přístavu Adenu.

Později soukromá zpravodajská společnost Ambrey uvedla, že jemenští šíitští povstalci Húsíové odpálili tři rakety, z nichž dvě nedoletěly nad moře a třetí zasáhla loď. Úder údajně způsobil požár v podpalubí, ale loď zůstala schopná plavby a na palubě nebyl nikdo zraněn, dodala Ambrey. Plavidlo podle ní nemá žádné vazby na Izrael a útok zřejmě mířil na zájmy Spojených států v reakci na americké a britské údery na pozice Húsíů z minulého týdne.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Vzbouření šíitští Húsíové na kmenovém shromáždění v Saná

Napadené plavidlo vlastní Eagle Bulk, firma se sídlem ve Stamfordu v Connecticutu, jejíž akcie se obchodují na newyorské burze.

K incidentu v Adenském zálivu došlo jen 24 hodin poté, co Húsíové vypálili raketu na americký torpédoborec USS Laboon plující na jihu Rudého moře. Protilodní střelu u jemenského přístavu Hudajdá zlikvidoval americký letoun.

Američané opět zaútočili na pozice Húsíů v Jemenu

Zahraniční

Húsíové, kteří ovládají velkou část Jemenu včetně metropole Saná, od listopadu útočí na obchodní lodě v Rudém moři. Tvrdí, že útoky jsou reakcí na válku Izraele v Pásmu Gazy a odvetou za podporu některých zemí poskytovanou izraelské vládě.

Aby útoky ustaly, zasáhly USA a Británie v posledních dnech proti řadě zařízení povstalců na území Jemenu. Přesto Húsíové na lodě v Rudém moři útočí dál. Američanům a Britům se totiž při dosavadních útocích podařilo poškodit nebo zničit 90 procent cílů, nebyl ale zničen celý jejich arzenál.

Húsíové vypálili střelu na americký torpédoborec

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám