Hlavní obsah

Brutální atentát v Iráku si vyžádal přes třicet obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Nejméně 32 lidí zahynulo a 147 bylo zraněno v neděli při útoku sebevražedného atentátníka u kontrolního stanoviště ve městě Híla. Přijel k němu v minibusu plném výbušnin, které odpálil. Po útoku se vzňalo padesát vozidel.

Foto: Reuters

Iráčané na místě atentátu (záběr z jiného útoku)

Článek

Vysoký počet obětí je způsoben okolnostmi útoku. U kontrolního stanoviště byla fronta vozidel, která po explozi začala hořet. Lidé se z nich marně pokoušeli dostat ven.

Oficiálně je podle agentury AP potvrzeno 22 mrtvých. Mezi oběťmi jsou i civilisté, včetně jedné ženy a dvanáctiletého dítěte, a devět policistů. Většina zraněných utrpěla popáleniny. Podle policistů byl zřejmě minibus plný kanystrů s benzínem.

V neděli ale byly spáchány i další atentáty. Zabit byl i jeden z poslanců kandidujících do parlamentu. Jde už o druhého zabitého kandidáta před volbami naplánovanými na 30. dubna. [celá zpráva]

Irák čelní od loňského jara rostoucí vlně násilí, kdy bylo zabito 8868 lidí. V prvních dvou měsících letošního roku při atentátech zahynulo přes 1400 osob. Letos útoků přibývá, protože kromě sektářského násilí se začínají objevovat i útoky spojené s volbami a část provincie Anbár včetně měst Fallúdža a Ramádí drží vzbouřenci z teroristického Islámského státu v Iráku napojeného na Al-Káidu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám